Evenimentul Zilei > Actualitate > Oraşul din România care exportă cât o ţară întreagă. Topul judeţelor care ne scot în lume
Oraşul din România care exportă cât o ţară întreagă. Topul judeţelor care ne scot în lume

Oraşul din România care exportă cât o ţară întreagă. Topul judeţelor care ne scot în lume

Municipiul Bucureşti a exportat în străinătate mărfuri de aproximativ 6 miliarde de euro, anul trecut, potrivit datelor statistice şi estimărilor EVZ.

Suma este echivalentă cu exporturile anuale ale Serbiei, în valoare de 8,3 miliarde de dolari (5,6 miliarde euro), sau peste valoarea tuturor bunurilor vândute în străinătate de Letonia, în sumă de 7,7 miliarde dolari (5,5 miliarde euro), conform datelor centralizate de The Economist.

Municipiul Bucureşti a exportat, în primele zece luni ale anului trecut, bunuri în valoare de 4,75 miliarde euro, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS). Astfel, Capitala asigură peste 15% din exporturile întregii ţări, în valoare de 30,3 miliarde euro, în primele zece luni ale anului trecut.

Oraşul Bucureşti este de departe cel mai mare exportator şi importator din ţara noastră. Importurile sunt chiar mai mari decât exporturile şi s-au cifrat la 11,4 miliarde euro, în perioada ianuarie-octombrie 2010.

De altfel, în Bucureşti se înregistrează şi cel mai mare deficit comercial din ţară, în valoare de 6,7 miliarde euro, din cauză că în Bucureşti se consumă foarte mult şi, astfel, valoarea mărfurilor importate o depăşeşte cu mult pe cea a mărfurilor vândute în afară.

Topul celor mai mari exportatori din România

Capitala este urmată de judeţul Argeş, care, în principal datorită uzinei Dacia-Renault de la Mioveni, a marcat, în primele zece luni ale anului trecut, exporturi în valoare de aproape 3 miliarde de euro.

Chiar dacă se află pe al cincilea loc în ceea ce priveşte importurile, în valoare de 2,1 miliarde euro, argeşenii sunt campioni la excedentul comercial. Altfel spus, Argeş stă în fruntea listei judeţelor care exportă mai mult decât importă, cu o diferenţă de 765 milioane de euro.

Judeţul Timiş se află pe al treilea loc în clasamentul marilor exportatori din ţara noastră, cu mărfuri vândute în străinătate, în ianuarie-octombrie 2010, în valoare de circa 2,5 miliarde euro. Aflat la graniţa de vest a ţării, judeţul Timiş a reuşit să atragă în ultimele decenii circa 8.000 de investitori străini. Printre cei mai mari se numără producătorul de anvelope Continental AG, Nestle, Siemens, Danone şi Smithfield.

Clujul, propulsat de Nokia

Judeţul Cluj este situat pe locul al patrulea în topul judeţelor exportatoare, cu aproape 1,8 miliarde euro. Principalii producători din judeţ sunt fabrica Nokia de la Jucu, urmată de producătorul de bere Ursus, cel de lenjerie Jolidon şi cel de cosmetice Farmec.

Top 5 al judeţelor exportatoare este încheiat de Constanţa, cu exporturi în valoare de 1,4 miliarde euro, în primele zece luni din 2010. În judeţul Constanţa sunt şantierele navale Constanţa, Mangalia şi Midia, unde se produc vrachiere, mineraliere şi petroliere de mare tonaj, feriboturi, docuri şi se repară nave. De asemenea, la exporturile judeţene contribuie şi companii precum Rompetrol Rafinare şi Oil Terminal din Constanţa.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.