Adio nepotisme

Printre cele mai dure propuneri se numără interdicția de a a ocupa funcții de șef de departament sau decan pentru cei care au rude angajate în universitate.  Dacă va fi adoptată, regula ar produce un cutremur în Universitate, dând câteva exemple de decani care au rude angajate:  Adrian Maghiar de la Facultatea de Medicină, Alexandru Ilieş (Geografie, Turism şi Sport), Valentin Mirişan (Drept), Mircea Gordan (Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei), Ioan Chereji (Protecţia Mediului).  

Propunere anti-corupţie

O altă propunere este legată de posibilitatea demiterii rectorului universității de către Senat dacă acesta e condamnat definitiv într-un dosar de corupție sau dacă situația financiară a instituției se degradează timp de doi ani.  Mai mult, noua Cartă ar înăspri şi competiţia pentru decanate, scrie sursa citată. Astfel, şefii facultăţilor ar urma să fie selectaţi de o comisie formată în număr egal din rector şi prorectori, respectiv senatori, spre deosebire de varianta actuală, care prevede că decanii sunt numiți de rector.  Propunerile vor fi votate pe 15 aprilie în ședința Senatului universității.

Şefi maxim 8 ani

Potrivit proiectului, nicio persoană care ocupă funcţii remunerate nu va exercita mai mult de două mandate, regulă care până acum se aplica doar rectorului. Întrucât se vor contabiliza şi mandatele deja consumate, mulţi dintre actualii decani şi prodecani vor fi traşi pe dreapta. Dar, despre măsurile complete puteţi citi AICI.

 

Te-ar putea interesa și: