Evenimentul Zilei > Actualitate > Oprescu şi Borbely le-au tras clapa bicicliştilor
Oprescu şi Borbely le-au tras clapa bicicliştilor

Oprescu şi Borbely le-au tras clapa bicicliştilor

În ciuda ploii insistente de aseară, 150 de biciclişti sărbătorind "O zi fără maşina mea în oraşul meu", au ieşit aseară pe străzile Capitalei într-un marş paşnic-demonstrativ. Deşi au promis că vor lua parte la marş, primarul general Sorin Oprescu şi ministrul mediului, Laszlo Borbely, nu s-au mai alăturat bicicliştilor, cel mai probabil din cauza vremii.

Julie, o franţuzoaică de 23 de ani, a venit la Marşul Bicicliştilor după ce săptămâna trecută s-a alăturat întâmplător celor 200 de biciclişti care se plimbau prin Bucureşti. Atunci a aflat de acest marş şi a venit, chiar dacă afară plouă cu găleata. 
Tânăra are propria bicicletă de aproape două săptămâni. La început a crezut că îi va fi  imposibil să se strecoare prin traficul din Capitală, acum, după prima plimbare prin ploaie  crede că poate schimba ceva în felul în care şoferii văd bicicliştii în trafic. „Suntem pe biciclete când afară plouă, asta trebuie să fie un semn mare”, spunea ea.
„Trageţi pe dreapta până trece coloana de biciclişti”
Alături de Julie, 150 de biciclişti au sfidat ploaia şi traficul amorţit din Bucureşti pentru a demonstra că se poate merge pe două roţi indiferent de vreme. Punctul de întâlnire a fost Arcul de Triumf şi puţin înainte de ora 19:00, intrarea dinspre Parcul Herăstrău era ocupată deja de cicliştii urbani, ascunşi în pelerine de ploaie multicolore  sau sub umbrele ţinute acrobatic doar cu o mână.
Organizatorii au furat startul şi plimbarea a început cu 15 minute mai devreme.  Plutonul de biciclişti s-a revărsat spre Calea Victoriei. Şoferii au putut auzit „Vă rugăm trageţi pe dreapta până când trece coloana de biciclişti”. GeoBateŞaua, reprezentatul organizaţiei Batea Şaua să Priceapă Iapa spune că implicarea activă a poliţie rutiere pe tot parcusul plimbării a fost un semn dat şoferilor că bicicliştii există în trafic, fiind totodată o dovadă că autorităţile încep să vorbească familiar despre acest subiect.
„Au venit aproape 150 de oameni care şi-au asumat încercarea de a asigura vizibilitatea bicicliştilor în oraş, pentru a demonstra că avem nevoie de condiţii de siguranţă în trafic”,  mai spune acesta.  Pe lângă lupta cu autorităţile, promotorii mersului pe bicicletă trebuie să schimbe mentalităţile celor care cred că bicicleta e doar un accesoriu, conchide el.
Pe o ploaie mocănească ce-ţi încreţea buricele degetelor,  glumele au mai destins atmosfera de-a lungul plimbării. „Puhoiul de biciclişti sufocă traficul din oraş”, spunea râzând o biciclistă în timp ce trecea pe lângă nişte maşini blocate în aglomeraţie. Aproape de Piaţa Revoluţiei, un pieton întreabă mirat „De ce mergeţi, măi, pe bicicletă?”, „Pentru că putem” a venit şi răspunsul.
„Românul se revoltă, dar dacă plouă, stă acasă”
George Hari Popescu, autorul blogului bicla.ro, rămâne pesimist în ceea ce priveşte schimbările pe care bicicliştii le pot face în traficul din oraş. „Românul se revoltă, este conştient de schimbările pe care poate să le facă, dar, dacă plouă, stă acasă”.
În cazul în care vremea ar fi ţinut pasul cu roţile bicicletelor, la marş s-ar fi alăturat mult mai multe persoane. Astfel, alături de bicicliştii din seara aceasta ar fi trebuit să fie şi Ministrul Mediului şi Primarul General, Sorin Oprescu, ambii însă şi-au anulat participarea la marş.
Cum e să pedalezi prin ploaie
A pedala prin ploaie clar nu e cel mai plăcut lucru. Sigur, ţi se udă hainele, părul, încălţările, dar până să apuci să crezi că e sfârşitul lumii ai ajuns la destinaţie cu mult înaintea oricărei maşini.
Dacă pentru unii o plimbare prin ploaie pe bicicletă e echivalent cu un sport extrem, pentru bicicliştii devotaţi, vremea nu stă în calea celor două roţi. „Sunt obişnuită să pedalez pe orice vreme. Merg oricât e nevoie şi  nu folosesc niciun mijloc de transport în comun”, spune Corina, o tânăra care se deplasează prin oraş cu o bicicletă pliabilă.
Abuteiaje, claxoane şi nervi din partea şoferilor
Deşi escortaţi de poliţie pe tot parcursul plimbării, şoferii prinşi în ambuteiaje nu şi-au putut stăpâni nervii şi nerăbdarea la vederea plutonului de biciclişti. „Mulţi şoferi au fost nemulţumiţi şi au claxonat. Este normal pentru că am blocat circulaţia, dar poate aşa ne văd în sfârşit”, spune una dintre participantele la marş.
Toată  plimbarea de la Arcul de Triumf până pe strada 13 Septembrie a durat mai puţin de o oră.  Finalul călătoriei s-a încheiat cu o cană de vin fiert şi o petrecere la care s-au discutat planuri de a salva lumea de maşini.