Opoziţia câştigă încă o rundă pe legea pensiilor, în Senat

Opoziţia câştigă încă o rundă pe legea pensiilor, în Senat

PSD şi PNL au reuşit astăzi în Senat să pareze intenţiile parlamentarilor puterii de a face din legea pensiilor o urgenţă pe care să o vadă trecută la Camera Deputaţilor într-o săptămână. După ce a lăsat puterea şi opoziţia să se certe aproape două ore, Mircea Geoană a închis şedinţa înainte de a se ajunge la vreun rezultat.

Dincolo de păstrarea calendarului stabilit ieri în Biroul Permanent - cu raport final pe lege abia pe 2 noiembrie şi deschiderea discuţiei pe mai multe articole-cheie, inclusiv punctul de pensie, faţă de ceea ce a cerut Traian Băsescu - PNL şi PSD au profitat azi de dezbaterea deschisă de PDL pentru a o înfiera din nou pe Roberta Anastase în "amintirea fraudei mizerabile de la Camera Deputaţilor", după cum a etichetat-o liderul de grup al PNL, Puiu Haşotti.

Ultimatum de la PNL: blocaj pe toată legea

Frontul a fost deschis de PSD. "Procedura de urgenţă de total inutilă. Reexaminarea se rezolvă în maximum 30 de zile, iar procedura de urgenţă la fel. Nu înţeleg de ce trebuie să inventăm o procedură care nu există", a încercat Miron Mitrea să sară din start peste propunerea PDL-iştilor de a discuta legea strict pe cererea lui Băsescu şi în regim de urgenţă. "Asta se întâmplă pentru ca avem colegi care vor să-şi arate obedienţa faţă de Băsescu. Pentru că a trecut prin fraudă, legea ar trebui reluată integral", i-a răspuns, tot din tabăra PSD, Olguţa Vasilescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Scandalul fraudării votului ca Camera Deputaţilor a fost fluturat, ca argument pentru "o discuţie serioasă", şi de liberalul Varujan Vosganian. "La Senat a trecut prin adoptare tacită, la Cameră pe sub tejghea. Nu mai putem recurge la tertipuri. Dacă n-am fost capabili la prima trecere prin gară să fluturăm batista responsabilităţii, de data asta nu mai putem trece cu acceleratul această lege", a spus senatorul PNL.

Tot dinspre liberali a venit şi un ultimatum: dacă puterea vrea să devanseze termenele fixate de opoziţie, PNL şi PSD vor bloca discuţiile. "În comisia de muncă opoziţia e majoritară. Putem să blocăm, putem veni în plen fără raport. Aici vreţi să ajungem?", a avertizat Puiu Haşotti.

PDL încearcă să se agaţe de acordul cu FMI

Ignorând revolta anti-Anastase, senatorii PDL au scos la înaintare acordul cu FMI. "Există un acord cu FMI pe care l-am negociat împreună cu PSD şi, din nefericire, suntem în tîntârziere. Pe 19 soseşte delegaţia CE, iar pe 20 a FMI. Trebuie să facem dovada că ne menţinem promisiunile", a încercat Anca Boagiu să susţină urgentarea legii.

După aproape două ore de dispute, reexaminarea cerută de Băsescu a rămas aşa cum a dorit opoziţia, chiar dacă puterea avea suficienţi senatori în plen cât să-şi impună punctul de vedere. Ultimul cuvânt i-a aparţinut lui Geoană care, după ce s-a terminat cearta între tabere, a încheiat şedinţa fără a supune nimic la vot.

Legea va merge astfel marţi la Comisia juridică, în care tot opoziţia este în avantaj, unde se va decide dacă, dincolo de reducerea vârstei de pensionare a femeilor la 63 de ani, se vor rediscuta şi valoarea punctului de pensie sau situaţia pensiilor speciale.