Opoziția din Ungaria se unește. Are un plan pentru a-l elimina pe Viktor Orban de la putere. Ce se pune la cale

Opoziția din Ungaria se unește. Are un plan pentru a-l elimina pe Viktor Orban de la putere. Ce se pune la cale Conservatorii n-ar trebui să ignore declarațiile lui Orban despre „amestecul raselor” Sursa: EVZ

Victoria liberalului Gergely Karacsony în alegerile pentru Primăria de la Budapesta, de acum doi ani, aflat în fruntea unei campanii unice a opoziției, a fost apreciată la nivel european, iar acum pe același model se dorește eliminarea lui Victor Orban de la putere.

Viktor Orban, în vârstă de 58 de ani, are control asupra puterii care începe din Parlament, unde are o „super-majoritate” de două treimi, permițându-i partidului Fidesz să schimbe singuri orice lege după bunul plac.

Șase partide de opoziție din Ungaria se reunesc într-o încercare istorică de a-l demite pe Viktor Orban după de 11 ani

Cele șase formațiuni politice se vor uni în spatele unui candidat pentru a-l contesta pe Orban la alegerile parlamentare din Ungaria, care sunt programate pentru anul viitor. Orban, care conduce partidul Fidesz și este prim-ministru din 2010, a câștigat trei alegeri succesive.

În această lună, partidele de opoziție vor organiza alegeri primare pentru a alege un candidat. O a doua rundă este așteptată să aibă loc la începutul lunii octombrie. Câștigătorul va fi susținut de partidele de opoziție la alegerile din 2022.

Ne puteți urmări și pe Google News

Există, de asemenea, întrebarea dacă opoziția își poate menține unitatea după primare care, de asemenea, accentuează diferențele. În cursa pentru primăria Budapesta, candidații s-au ciocnit atât de tare din cauza acuzațiilor de corupție încât au depus chiar rapoarte la poliție.

Totuși, Gergely Karacsony  spune că grupul de opoziție este stabil, deoarece alegătorii își exprimă clar preferința pentru unitate. Partidele care au rezistat unirii forțelor la ultimele alegeri din 2018 au suferit apoi o diminuare a sprijinului, arată sondajele.

Aproximativ 49% din populație dorește schimbarea, potrivit sondajului realizat de Zavecz Research

Acești oameni pot fi rezervele de care are nevoie opoziția, dar persistă două probleme: „Sunt pasivi și pesimisti. Doar aproximativ o cincime dintre ei intenționează să voteze sigur și doar un sfert dintre ei cred că opoziția poate câștiga alegerile”.

„Este o etapă imensă”, a declarat Róbert László, expert în politica maghiară. „Nimic din toate acestea nu s-a mai întâmplat în Ungaria. Cunoaștem sistemul electoral al partidului Fidesz din 2011, dar partidele de opoziție nu aveau nici pe departe acest tip de colaborare cuprinzătoare înainte de alegerile din 2014 sau 2018. Alegerile primare fac parte din această nouă cooperare între partide”, a afirmat László.

„Aceasta este cu siguranță o dezvoltare riscantă pentru Fidesz. Politica anterioară a partidului era să separe opoziția în speranța că nu vor putea lucra împreună. Dar acum se dovedește că pot coopera. Nu a fost doar din cauza acordului asupra alegerilor primare. Părțile erau deja dispuse să coopereze. Iar aceste alegeri reprezintă numai o consecință a acestui fapt”, a adăugat Róbert László.

La ultimele alegeri locale din Ungaria, organizate în octombrie 2019, opoziția unită a obținut o victorie importantă împotriva premierului Viktor Orban. A fost cea mai dură înfrângere politică a lui Viktor Orban în cei 11 ani de când controlează Ungaria cu mână de fier, scrie ft.com.