Opoziția a intrat, din nou, în chinurile facerii moțiunii de cenzură

Opoziția a intrat, din nou, în chinurile facerii moțiunii de cenzură

Liberalii și-au asumat și în această sesiune parlamentară rolul de antemergător al Opoziției în redactarea și promovarea moțiunii de cenzură care ar putea răsturna guvernul Dăncilă. Executivul este oricum fragil, ar putea cădea și la o adiere, însă demolatorii trag, deocamdată, în direcții diferite. Parlamentarii liberali au început de ieri campania de convingere a colegilor din Opoziție să voteze moțiunea de cenzură.

Un draft al textului moțiunii va fi trimis tuturor partidelor, în afară de PSD, pentru a veni cu completări. Liberalii, care au redactat textul, nu mai vor să treacă prin experiența de la ultima moțiune, când Victor Ponta a cârcotit pe conținut și, recent, a și spus că s-au făcut de râs atunci. În acest fel, nu se câștigă timp, dimpotrivă, însă liberalii vor să evite situația de a plăti toate oalele sparte și vor să fie o moțiune interactivă.

Bătaia pe ministere

La fel, nu vin nici cu un cabinet nou, nici cu un program de guvernare propriu, ci doresc să implice toți actorii politici.

Conștienți că în acest ritm, cu negocieri interminabile, guvernul de tranziție va fi un prilej de dispute, pentru că fiecare va revendica un minister bun, inițiatorii vor, totuși, să testeze cât de solidă este Opoziția și cine vor fi cei care nu vor săși asume guvernarea. De pe acum, arătați cu degetul sunt Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu.

În ședința Biroului Executiv de ieri, liberalii l-au atenționat pe Ludovic Orban că și în situația în care PSD este izolat, există tentația unor lideri de a-i lăsa pe social-democrați „să-și rupă gâtul singuri” decât să preia gestionarea unei mari probleme, în primul rând financiară. O problemă care se traduce prin 9 miliarde de lei deficit bugetar.

Chibiții, veșnic nemulțumiți

Președintele PNL Ludovic Orban este, și de această dată, foarte optimist. A făcut un calendar minuțios al acțiunilor pentru următoarele două săptămâni. „Textul moţiunii de cenzură e elaborat de PNL, dar nu vi-l putem prezenta atât timp cât el va fi obiectul negocierii cu toate grupurile parlamentare”, a declarat liderul liberal.

Reclamând că „restul formațiunilor chibițează și așteaptă ca liberalii să facă totul”, o sursă politică din PNL spune că are mari rezerve în ceea ce privește coabitarea atâtor partide, însă crede că moțiunea împotriva Guvernului Dăncilă este obligatorie.

Ne puteți urmări și pe Google News