Opioide prescrise fără discernământ. Rețetele care ucid sute de mii de oameni

Opioide prescrise fără discernământ. Rețetele care ucid sute de mii de oameni

Utilizarea frecventă a analgezicelor opioide eliberate pe baza de reţetă a atins proporţii alarmante nu doar în SUA, ci şi în Canada şi unele state europene.

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) a avertizat că, până în prezent, epidemia de opioide a afectat în mare măsură Statele Unite, unde aproape 400.000 de persoane au decedat din cauza supradozelor în perioada 1999-2017, fapt care a avut drept urmare scăderea speranţei de viaţă în ansamblu pentru prima dată în peste 60 de ani.

"Statele Unite nu sunt, în niciun caz, singure în faţa acestei crize", se spune într-un raport al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, transmitre Agerpres.

Forumul cu sediul la Paris precizează că decesele legate de utilizarea opioidelor sunt, de asemenea, în creştere accentuată în Suedia, Norvegia, Irlanda, Anglia şi Ţara Galilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Canada a raportat peste 10.000 de decese legate de administrarea de opioide în perioada ianuarie 2016-septembrie 2018, într-un ritm care a crescut de la 8,4 la 100.000 de persoane, la 11,8 la finalul perioadei, potrivit OECD. În intervalul 2011-2016, decesele provocate de opioide au crescut cu peste 20% în 25 de state membre pentru care OECD dispune de statistici, odată cu utilizarea mai frecventă a medicamentelor analgezice pe bază de opioide.

"Prescrierea excesivă de opioide este considerată una dintre principalele cauze ale crizei", a mai precizat OECD în raport.

"Influenţa producătorilor din domeniul farmaceutic asupra managementului durerii este considerată ca semnificativă, prin campanii de marketing vizând în special medici şi pacienţi şi prin minimalizarea efectului problematic al opioidelor", se mai spune în raport.

OECD precizează că reglementarea adecvată este esenţială întrucât unele ţări precum Germania, Austria, Belgia, Danemarca şi Olanda au reuşit să facă mai accesibile analgezicele opioide pe bază de reţetă fără ca acest lucru să ducă la o rată mai mare de decese prin supradoză.

La sfârșitul lunii aprilie, guvernul american a înregistrat primele acuzații penale împotriva distribuitorului Rochester Drug Co-operative Inc (RDC). Acesta este acuzat de că a contribuit în declanșarea epidemiei naționale în ce privește dependența de opioide și că a pus profitul înaintea sănătății și siguranței pacienților.

Rochester Drug Co-operative Inc (RDC), a și-a asumat vinovăția și a acceptat să plătească o amendă de 20 de milione de dolari și va intra într-un acord de cinci ani cu procuratura, acesta fiind acuzat că a ignorat mii de comenzi suspecte pentru opioide, informează cnbc.com.

Potrivit „Societății americane a medicamentelor care dau dependență” (American Society of Adiction Medicine) în 2016 s-au înregistrat peste 2 milioane de americani, cu vârste începând de la 12 ani, dependenți de substanțe analgezice. Deși nu toate decesele survenite în urma abuzului de substanțe interzise și de abuzul de medicamente sunt monitorizate atent, Institutul American al Drogurilor (National Institute On Drug Abuse) a făcut public un grafic care arată creșterea numărului de decese provocate de supradoză cu medicamente din categoria „Opioide sintetice, altele decât Metadona”, clasare din care face parte și celebrul medicament Tramadol. (Citește mai mult în aici)