„Operațiunea Trandafirul” - încercarea de ascundere a crimelor de la Timișoara

„Operațiunea Trandafirul” - încercarea de ascundere a crimelor de la TimișoaraA fost masacru la Timișoara în 1989. sursa: arhivă EVZ

„Operațiunea Trandafirul” - încercarea de ascundere a crimelor de la Timișoara. Care a fost macabrul plan al Elenei Ceaușescu de a ascunde crimele represiunii?

„Operațiunea Trandafirul” - încercarea de ascundere a crimelor de la Timișoara. Care a fost macabrul plan al Elenei Ceaușescu de a ascunde crimele represiunii?

Rămasă la comandă, Elena Ceaușescu s-a bazat pe Emil Bobu și generalul Ion Coman. Acesta din urmă a fost cel care a fost desemnat să execute ordinul represiunii.

Operațiunea Trandafirul - atent și minuțios planificată

De la București, generalul Nuță a venit însoțit de adjunctul procurorului general al României. Direcția Spitalului Județean, rezidenții de la Medicină Legală, șefii Miliției și Securității Timiș au primit ordin să selecteze cadavrele care prezentau urme de împușcătură mai speciale. În esență, mai ales cele care prezentau plaga împușcată iar glonțul nu ieșise, ceea ce însemna că fuseseră împușcate cu arme care nu erau în dotarea trupelor regulate.

 

nicolae_ceausescu_elena_ceausescu_coperta_revista_cinema_ianuarie_1984

Generalul Nuță a dat dispoziții să se stabilească traseul de urmat, modul de a se transporta cadavrele, modul de declarare a transportului, mașina cu care urma să se facă transportul.

Operațiunea a început în dimineața zilei de 18 decembrie prin sosirea și crearea comisiei. În acea noapte, zona spitalului dinspre Morgă a fost izolată. Pacienții au fost consemnați în dormitor, în geamurile dinspre curte s-au pus pături. S-au stins luminile, iluminarea fiind făcută de farurile mașinilor Miliției și Securității. Soldați și cadre de Miliție și Securitate au fost postate de sentinelă.

Operațiunea Trandafirul  - ultimele detalii înainte de plecarea spre București

Au fost selecționate 44 de cadavre, care au fost marcate și numerotate. Rezidenților și medicilor li s-au luat notițele, s-a luat registrul de internări și s-au rupt filele.

Întreprinderile de transport locale au depistat mașina. Era o autoizotermă de la Comtim, care tocmai venise din cursă unde livrase carcase de porc. Șoferul a fost convocat la Miliție sub pretextul unui interogatoriu. Acesta s-a prezentat iar acolo, un căpitan de Securitate i-a spus să mănânce sandwich-uri cu salam, să bea cafea și dacă se poate, să doarmă pentru că urma să plece iar în cursă.

Operațiunea Vama - detinația Crematoriul Cenușa și o gură de canal din Popești-Leordeni

Securitatea și Miliția au pregătit autoizoterma și apoi aceasta a fost sigiliată. Colonelul Ghircoiaș de la Timișoara a declarat misiunea încheiată. Șoferul a fost trezit pe la patru dimineața, a zilei de 19 decembrie, pornind spre Deva, Sibiu, Râmnicu-Vâlcea-Pitești, Autostrada Pitești-București.

O mașină de la Timișoara a escortat autoizoterma în cabina căreia erau șoferul și un căpitan de Securitate. La una din opririle de pe Autostradă, pe sensul spre București, șoferului i s-au cerut cheile mașinii, plăcuțele de înmatriculare de TM au devenit de B (București), deși mașina avea scris mare COMTIM. Cei de la Timișoara au fost duși la un hotel, iar echipa nouă a dus cadavrele spre Cenusa. Operațiunea s-a nnumit Vama. iar în acte scria că sunt ajutoare deteriorate din străinătate care urmau a fi arse.

Muncitorii de la crematoriu au fost mituiți cu 2000 lei în acea noapte și li s-a cerut să păstreze secretul fiind unul de stat cum se zicea. S-au adus și muncitori de la alte cimitire din București, arderea durând din seara de 19 până în dimineața de 20, când cenușa a fost aruncată în groapa de la Popești Leordeni.

După execuția lui Ceaușescu și a soției sale, nu a existat niciun alt vinovat condamnat pentru respectivele atrocități. Generalul Nuță va muri în condiții încă neelucidate la câteva zile după acest moment, pe 23 decembrie.

Azi, cei a căror cenușă a fost aruncată la Popești Leordeni au plăci în Cimitirul Eroilor.