Cum sunt mințiți și disprețuiți pacienții. Avertisment de la OMS pentru medici

Cum sunt mințiți și disprețuiți pacienții. Avertisment de la OMS pentru medicicadre medicale Sursa foto: Arhiva EvZ

Cum sunt disprețuiți pacienții. Avertisment de la OMS pentru medici. Organismul arată că personalul din Sănătate nu le prezintă pacienților efectele adverse ale tratamentelor sau procedurilor.

Unul din zece pacienți are de suferit în urma unui act medical, arată o statistică extrem de îngrijorătoare a Organizației Mondiale a Sănătății.

Medicul Crina Raletchi, de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, a scris despre inițiativa OMS cu privire la siguranța pacienților. Postarea a fost prilejuită de Ziua Mondială a Siguranței Pacienților.

De ce este importantă ziua internațională a pacienților

Medicul subliniază că sunt foarte multe cazuri în care pacienții sunt disprețuiți de medicii lor, care consideră că nu înțeleg nimic din medicină, astfel că nu le furnizează toate informațiile.

„De ce avem nevoie de o zi internaţională a siguranţei pacienţilor? Pentru că, potrivit OMS, unul din zece pacienţi are de suferit în timpul unui act medical.

Pentru că nu puţine sunt cazurile când pacienţii nu primesc toate informaţiile legate de riscurile pe care le implică o anumită procedură”, a transmis medicul Crina Raletchi, de la Spitalul „Victor Babeş” Timişoara.

Când vine vorba de informarea pacienților, medicul precizează că nu li se prezintă și efectele adverse atunci când le sunt administrate anume medicamente.

„Şi, pentru a atrage atenţia asupra deficienţelor din sistemele de sănătate, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a decis marcarea unei zile, la nivel global, a siguranţei bolnavului. Sloganul din acest an este legat de implicarea activă a pacientului în derularea actului medical”, a mai transmis medicul.

 Ziua internațională pacienților: „Ascultați și vocea pacienților”

Sloganul de anul acesta este „Ascultați și vocea pacienților”. Astfel, OMS îi îndeamnă pe toți actorii implicați să aplice măsurile necesare pentru ca pacienții care participă la construirea politicilor să aibă reprezentare și în structurile de guvernare. Obiectiv care poate fi atins doar prin informarea corectă prin platformele dedicate.

Implicarea pacienților și a familiilor este cuprinsă în Rezoluția WHA72.6. „Acțiune globală privind siguranța pacienților”, parte a planului global de acțiune pentru siguranța pacienților 2021-2030.

Scopul Rezoluției constă în creșterea gradului de conștientizare respectiv implicare a publicului. Totodată, se urmărește creșterea solidaritatea la nivel mondial. Astfel încât acțiunile statelor membre să susțină siguranța pacienților și să elimine pe cât de mult posibil incidentele nedorite, potrivit glsa.ro.

Importanța acestei zile este cu atât mai importantă în spațul medical autohton. În ultima perioadă cadrele medicale au dat dovadă de o lipsă totală de neprofesionalims sau etică profesională. În suținenerea afirmației reamintim cazul Alexandrei de la maternitatea din Botoșani, unde o tânără în vârstă de 25 de ani și-a pierdut viața ca urmare a faptului că medicii au ignoratp- timp de nouă ore.

Și nu este singurul, caz de acest fel, tot în România o gravidă a fost nevoită să nască în fața unității de primiri urgență pentru că medicii nu i-au permis accesul în blocul operator. S-a întâmplat în Urziceni, localitate aflată la nici 30 de kilometri de București, Capitala României.

Ne puteți urmări și pe Google News