Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > „Operațiunea Sebastian Ghiță îl denunță pe Florian Coldea” a fost un succes. Va fi și „Operațiunea Sebastian Ghiță o denunță pe Codruța Kovesi”? România lui Cristoiu
„Operațiunea Sebastian Ghiță îl denunță pe Florian Coldea” a fost un succes. Va fi și „Operațiunea Sebastian Ghiță o denunță pe Codruța Kovesi”? România lui Cristoiu

„Operațiunea Sebastian Ghiță îl denunță pe Florian Coldea” a fost un succes. Va fi și „Operațiunea Sebastian Ghiță o denunță pe Codruța Kovesi”? România lui Cristoiu

17 ianuarie 2017. Ora 18. Președintele României anunța în cadrul unei declarații de presa semnarea a doua decrete prin care Florian Coldea, prim – adjunct al directorului SRI e eliberat din funcție și trecut în rezerva la cererea conducerii SRI.

A doua zi, marți, 18 ianuarie 2017, pe cristoiublog.ro, sub titlul Cel mai spectaculos eveniment al ultimilor ani: Prabușirea lui Florian Coldea, purcedeam la o analiza la rece, scutita de partizanatul de tip bolșevic al presei noastre de fiecare zi, a succesiunii de evenimente prin care s-a ajuns la aceasta decizie. Printre altele ma refeream la succesiunea evenimentelor în cadrul SRI, succesiune care arata limpede intenția de a-l debarca pe Florian Coldea., manifesta prin Comunicatul din 12 ianuarie 2017:

”În urma informaţiilor apărute în spaţiul public referitoare la domnul generallocotenent Florian Codea, care au fost supuse unor verificări preliminare, directorul SRI, domnul Eduard Hellvig a dispus, conform procedurilor, constituirea unei comisii speciale de verificare a eventualelor încălcări ale legii sau ale deontologiei profesionale.”

Comisia speciala de verificare fusese constituita, așa cum arata SRI, în urma dezvaluirilor lui Sebastian Ghița în cadrul serialului sau de la România tv. În mai multe rînduri, – – 3, 5, 9, 11 ianuarie 2017- Sebastian Ghița denunțase (da, acesta e termenul) o serie de fapte și evenimente dubioase în care fusese implicat Florian Coldea. Denunțul avea o putere deosebita de convingere prin cel puțin doua caracteristici : Acuzațiile erau însoțite de fotografii și documente, piese convingătoare într-o bătălie mediatică.

Dezvaluirile veneau nu de la un martor, ci de la un implicat în aceste evenimente. Sebastian Ghița fusese în relație de familie cu Florian Coldea. Petrecerile de Craciun, întîlnirile de la vila, vacanțele în Seychelles– toate încalcarile deontologiei profesionale de catre Florian Coldea, avusesera loc nu numai cu participarea lui Sebastian Ghița, dar și în organizarea și finanțarea acestuia.

Despre dezvaluirile lui Sebastian Ghița am scris, la vremea respectiva, înainte de decizia de trecere în rezerva a lui Florian Coldea, în mai multe rînduri. Deși luasem atitudine fața de abuzurile comise de Binomul SRI-DNA (porecla de Binom, folosita azi ca bun comun al presei, a fost data de mine), în cazul dezvaluirilor lui Sebastian Ghița cautasem sa fiu lucid, obiectiv și sa descopar, ca de obicei, dincolo de spectacolul mediatic realitațile unei Operațiuni.

Am conchis atunci ca: Dezvaluirile lui Sebastian Ghița fusesera un pretext pentru o decizie luata anterior dezvaluirilor la nivelul conducerii SRI cu aprobarea lui Klaus Iohannis. Insistam pe un adevar de care nu sînt dispuși sa țina cont tinerii ziariști de azi, animați de romantismul juvenil al profesiei:

Dezvaluirile din presa n-au în sine nici o putere. Efectele – daca sînt – țin nu de tresarirea necesara a autoritaților la ceea ce scrie presa, ci de folosirea acestor dezvaluiri în cadrul luptelor interne. Nu de puține ori dezvaluirile din presa nu sînt deloc spontane, inocente. Ele fac parte chiar din Operațiune. Din acest punct de vedere am considerat și consider și acum dezvaluirile lui Ghița ca parte dintr-o Operațiune de debarcare a lui Florian Coldea și nu ca expresia unei porniri spre razbunarea de tip Contele de Monte Cristo.

Relația Sebastian Ghița-Florian Coldea a fost mai ales una profesionala. Sebastian Ghița a fost omul de afaceri folosit de SRI – așa cum fac toate Serviciile secrete ale lumii – pentru Operațiuni în care Serviciul n-avea ce cauta din punct de vedere oficial. O parte a dezvaluirilor sale aveau așadar caracterul a ceea ce specialiștii în Intelligence numesc autodetonare, iar juriștii, autodenunț. Miercuri, 13 februarie 2019, televiziunile de știri sînt zguduite de un Breaking News al Breaking newsurilor: Codruța Kovesi, candidat la funcția de procur șef al Parchetului European cu mari șanse de a fi numit, judecînd dupa forțele din afara țarii angajate fațiș în susținerea ei, s-a plîns la televiziunile apropiate ca a fost convocata la Secția de Investigare a magistraților ca suspecta într-un dosar de marturie mincinoasa, luare de mita, abuz în serviciu. De precizat ca informația din presa a fost data de Codruța Kovesi și nu de Secție. A doua zi, joi, 14 februarie 2019, Secția confirma existența unei anchete declanșate împotriva Codruței Kovesi. Ancheta a pornit de la un denunț facut de Sebastian Ghița Secției de investigare a infracțiunilor din Justiție în 3 decembrie 2018 în afacerea Aducerea lui Nicolae Popa din Indonezia. Denunțul a fost prezentat de Mihai Gâdea la Sinteza zilei din 9 decembrie 2018. Potrivit lui Sebastian Ghița așa-zisa extradare a lui Nicolae Popa s-a facut cu grava încalcare a Legii. În loc sa fie adus cu un avion de linie, Nicolae Popa a fost adus cu un avion privat. Plata acestui avion privat a fost facuta de firma Asesoft a lui Sebastian Ghița. Citez din document:

„Am avut o relație de prietenie cu Laura Codruța Kovesi pe care o pot proba declarațiile martorilor care au văzut-o împreună cu mine la Crama Tohani, la mine acasă pe strada (…), la o vilă din Sinaia.

În timpul acestei relații de prietenie Laura Codruța Kovesi mi-a solicitat personal în primavara anului 2011, moment în care deținea funcția de Procuror General al României, sa efectuez plata unei sume de bani pentru urgentarea unui caz (dosar penal) de care aceasta se ocupa în mod direct și personal, caz de notorietate care ar fi ajutat-o foarte mult în cariera sa profesionala daca se finaliza în modul dorit de ea.

În mod concret Kovesi a pretins în mod direct și a primit o suma de bani pentru aducerea în țara a lui Popa Nicolae, la momentul oportun, ales cu atenție deosebita de Kovesi personal. Mi-a spus chiar ea la acea vreme ca acest lucru ar reprezenta pentru ea un beneficiu de imagine care i-ar garanta numirea în funcția de Procuror șef al DNA România, lucru care s-a și întîmplat ulterior.

Plata s-a facut prin societatea (…) din Ploiești, la cererea mea, pentru închirierea unui avion privat de la compania aeriana țiriac Air.

Cu acest avion privat a fost adus în țara din Indonezia numitul Nicolae Popa. Aducerea acestuia în țara era oportuna pentru Kovesi care dirija modul de lucru într-un dosar ce îl viza pe Sorin Ovidiu Vântu, Popa Nicolae fiind martor în acest dosar.

Laura Codruța Kovesi mi-a promis ca în schimbul plații contravalorii facturii din data de (…) / 2011 cu nr. (…) / 2011 în valoare de 268.689 RON achitata catre țiriac AIR de catre (…), la cererea mea, va interveni și își va folosi influența pe lînga procurorii care aveau în lucru dosarele mele (ex.: dosar Tracia, unde procurorul de ședința era de la Parchetul General), în scopul soluționarii acestora în mod favorabil mie prin neîndeplinirea anumitor acte ce intrau în atribuțiile lor de serviciu.

Laura Kovesi s-a ținut de cuvînt cu aceste promisiuni cat timp a fost Procuror Sef al Parchetului General.” În sprijinul afirmațiilor sale, Sebastian Ghița a prezentat Secției documente zdrobitoare – de la fotografia promisa în interviul luat de mine pîna la facturi, rapoarte ANAF.

Ca și în cazul Florian Coldea avem de a face cu o autodetonare a lui Sebastian Ghița. Acesta a fost folosit de Binomul SRIParchetul General, condus de Codruța Kovesi, pentru o Operațiune ilegala. Ca și în cazul Florian Coldea, taria denunțului e data de implicarea lui Sebastian Ghița în Operațiune.

Putem vorbi însa de o Operațiune mai ampla, în care, ca și în cazul Florian Coldea, Sebastian Ghița e implicat ?

Cred ca da.

De remarcat astfel ca denunțul a fost depus dupa ce s-a aflat – de cei care erau obligați sa știe, nu de opinia publica de la noi- despre depunerea candidaturii și mai mult ca sigur de jocurile la nivel european în jurul fostei șefe a DNA.

E limpede ca fosta șefa a DNA e preferata de anumite forțe de pe plan european care vad în ea sluga perfecta pentru folosirea parchetului european în batalii . Un procuror franceaz sau german nu sînt la fel de dispuși sa-și terfeleasca onoarea profesionala la ordin. Codruța Kovesi, așa cum arata realitațile din România, e în stare de așa ceva. Sînt însa nu numai forțe favorabile ei. Dupa opinia mea, sînt și forțe adversare la nivel european. Acestea nu se manifesta fațiș fie și pentru ca, spre deosebire de cele favorabile Codruței Kovesi, nu sînt folosite de presa apropiata de Kovesi pentru a se da în stamba.

E limpede însa ca și pe plan intern candidatura asta deranjeaza anumite forțe. Oricît ar parea de ciudat, deranjeaza mai puțin PSD. PSD a avut tot interesul sa scape de ea de la șefia DNA și mai ales sa destabilizeze DNA prin plecarea ei. Daca ar fi sa judecam lucid, cel mai deranjat e Klaus Iohannis:

Klaus Iohannis e cel care a revocat-o. Parvenirea la șefie a Codruței Kovesi poate fi folosită în campanie de Dacian Cioloș ca un argument că a cedat corupților în cazul Codruța Kovesi, Dacă Zeița e anchetată, rezultă că nu e atît de fără de cusur.

Daca ajunge Procuror șef european, Codruța Kovesi devine românul ajuns prin propriile puteri în cel mai mare post continental. Un fel de Simona Halep a politicii. Imaginea asta intra în conflict cu dorința lui Klaus Iohannis de a fi o vedeta la nivel european.

Pastrez convingerea asta, chiar daca Klaus Iohannis, împins de agitația USR- Dacian Cioloș, s-a grabit sa se pronunțe în legatura cu investigația.

Sebastian Ghița n-a acționat pîna acum pe cont propriu. El a acționat în cadrul unei Operațiuni. Operațiunea scoaterea din joc a lui Florian Coldea a fost un succes. Va fi un succes și Operațiunea Codruța Kovesi?

Am serioase îndoieli daca ea se rezuma la o Operațiune fara sprijin extern.

 Daca opțiunea pentru Codruța Kovesi e batuta-n cuie în urma unor negocieri secrete, și daca o aresteaza ai noștri, ea tot va fi numita. Că doar n-o să credem că Puterile Garante țin cont de părerea valahilor cărora le zic și împuțiți? 

Publicat in categoriile: Opinii EVZ
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News