Operaţiunea „Rocada de la Kremlin“ merge strună

Operaţiunea „Rocada de la Kremlin“ merge strună

Predarea de ştafetă între Putin şi Medvedev a compromis ideea de competiţie.

Rusia a intrat de ieri în ultima săptămână de campanie electorală pentru alegerile prezidenţiale, cea mai puţin interesantă campanie din ultimul deceniu, după cum remarcă analiştii politici ruşi. Suspansul a fost înlăturat chiar de actualul preşedinte, Vladimir Putin, care a găsit de cuviinţă să-şi anunţe sprijinul pentru candidatul partidului proprezidenţial Rusia Unită, Dmitri Medvedev.

În plus, Putin a declarat că, în cazul victoriei lui Medvedev, va accepta funcţia de premier pe care succesorul său desemnat i-a propus-o, aminteşte RIA Novosti. Odată cărţile date pe faţă, susţinerea populaţiei pentru Medvedev a început să crească vertiginos.

Prim-vicepremierul Dmitri Medvedev a devenit un personaj intens mediatizat, iar ruşii l-au perceput rapid ca pe viitorul lor preşedinte. De altfel, un sondaj de opinie recent arată că ruşii sunt mult mai interesaţi de campania prezidenţială din SUA, pe motiv că în acest caz nu pot anticipa câştigătorul. Zbateri televizate Monotonia campaniei electorale a fost ruptă în rare ocazii de dezbateri televizate, în cadrul cărora candidaţii au fost invitaţi să-şi prezinte programele. Discuţiile nu l-au avut însă în primplan pe Dmitri Medvedev, care s-a declarat prea ocupat de problemele ţării şi a refuzat participarea, preferând să se perinde prin ţară alături de protectorul său Vladimir Putin.

Ultranaţionalistul Vladimir Jirinovski, comunistul Ghennadi Ziuganov şi democratul Andrei Bogdanov, ceilalţi candidaţi la prezidenţiale, au rămas pe baricade, însă fără succes. Medvedev este creditat, potrivit institutului VTsIOM, cu 72,9% din intenţiile de vot O PREVIZIUNE SUMBRĂ Echipa de vis s-ar putea transforma într-un coşmar Tandemul Vladimir Putin (preşedintele care predă mandatul, devenind premier) - Dmitri Medvedev (primvicepremierul care devine preşedinte) ar putea fi unul de vis, consideră mai mulţi analişti politici citaţi de Reuters. Teoretic, rocada de funcţii ar fi destinată să asigure stabilitatea ţării. Există însă şi puternice contraargumente. „Existenţa a doi conducători cu două echipe distincte nu este o construcţie robustă“, a explicat analistul politic Vladimir Pribilovski.

„Anturajele celor doi co-lideri se luptă deja între ele... bătălie ce va continua, fără îndoială, şi după alegeri“, a adăugat acesta. Deocamdată însă, „operaţiunea succesiunea“ declanşată de Putin pare să meargă strună. Înarmat cu sprijinul popularului său mentor, Medvedev, în vârstă de 42 de ani, va fi, aproape sigur, ales în fruntea statului. Incertitudinile se leagă numai de eficienţa neobişnuitului aranjament. Ca premier, Putin va juca rolul unui junior care va răspunde în faţa tânărului care a stat în umbra sa.

Ne puteți urmări și pe Google News