Operațiunea News vs. Fake News în conflictul Israel-Hamas. Corespondență din Israel

Operațiunea News vs. Fake News în conflictul Israel-Hamas. Corespondență din Israel Război în Israel. Sursa foto: https://www.cnbctv18.com/

Poate ca nu e primul război din lume în care percepția joacă un rol central încă dinainte ca primul foc de război să fie tras, dar „Războiul din Gaza” poate fi cu siguranță considerat primul conflict organizat din lume în care percepția joacă un rol central înainte ca acesta să fie recunoscut oficial ca război.

 Imaginile și înregistrările îngrozitoare care au fost făcute publice chiar înainte de evenimentele sângeroase comise de teroriștii Hamas în kibuțurile israeliene și așezările urbane din data de 7 octombrie au fost cele care au anunțat tot ceea ce se aștepta să se întâmple. Loviturile aeriene israeliene în Gaza, pregătirile pentru o invazie terestră, un guvern de urgență național și, în cele din urmă, o invazie pe scară largă cu scopul de a elimina organizația teroristă Hamas.

Răspândirea rapidă a videoclipurilor și imaginilor din Gaza a avut un impact dramatic asupra cronologiei și a cursului așteptat al evenimentelor. Este imposibil de știut cum au acționat factorii de decizie israelieni sub presiunea emoțională imensă care s-a dezvoltat în Israel și dincolo de acesta când am realizat cu toții amploarea ororii. Cu toate acestea, este clar că impactul acestor imagini care au șocat milioane de oameni din întreaga lume nu a lăsat nicio opțiune reală pentru cei care iau decizii, în afară de a apela la mobilizarea completă a rezervelor, pregătirea pentru război și stabilirea unui guvern de urgență.

Buncărul de comandament al IDF

În buncărul de comandament al IDF, experți din diverse unități ale Operațiunilor Psihologice ale IDF (PsyOps) sunt așezați în jurul mesei de comandă. Ei monitorizează îndeaproape starea de spirit și discursul public și reacționează în consecință pentru a „arde conștiința” și, cel mai important, pentru a influența viziunile lumii a milioane de oameni. Uneori reușește, alteori nu.

 

Ne puteți urmări și pe Google News
Război în Israel

Sursa foto: Twitter

Dar înțelegerea din sistemul de securitate israelian este că această arenă nu poate fi lăsată fără un răspuns și fără o gestionare adecvată și continuă. Această înțelegere a creat unități întregi în diferite ramuri ale armatei care angajează soldați al căror rol este de a genera influență și de a modela percepția sau pur și simplu de a influența percepția. Nu înseamnă că Israel, țara care a inventat termenul „hasbara” (explicații sau relații publice), nu eșuează uneori în misiunile de „hasbara”. În practică, continuă să încerce.

Un alt aspect dramatic al influenței se referă la factorii care controlează în prezent discursul. Nu sunt IDF, Ministerul de Externe sau agențiile de informații care pot fi făcute responsabile pentru ceea ce se întâmplă în discursul public global.

Cine este forța care controlează discursul public

Paradoxal, cei care au stabilit percepția care va fi creată din acțiunile teroriștilor din kibuțuri și așezările urbane din sudul Israelului au fost teroriștii înșiși - ucigașii. Camerele video pe care le-au purtat au documentat crimele lor și au devenit cele mai puternice instrumente în favoare Israel, dar distribuția materialelor nu a fost sub controlul Israelului. Nu cu adevărat.

Acesta este un paradox, în special atunci când examinăm problema din perspectiva operațiunilor psihologice, a influenței și a unităților de influență. Dacă inamicul stabilește povestea care va fi creată, chiar dacă este în detrimentul lor, la ce servesc toate unitățile și experții? Cine este forța care controlează discursul public și poate fi influențată sau schimbată după ce a început fără consimțământul tău?

Experiența israeliană ne învață că aproape automat, ministerele guvernamentale israeliene care se ocupă de probleme relevante (Ministerul de Externe, IDF, aparatul național de relații publice) se aruncă imediat în arena opiniei publice pentru a participa. Cu toate acestea, în final, atunci când rețeaua a stabilit deja povestea la care vor răspunde milioane de oameni, establishmentul israelian se trezește vânându-și propriul coadă, încercând să convingă jurnaliștii din agențiile de presă străine să accepte și să promoveze povestea israeliană.

Masacrul din kibuțuri

Paradoxul devine și mai acut când mii de israelieni decid să contribuie la jocul global de influență în timpul evenimentelor dramatice. Da, acesta este cazul actual al evenimentelor din masacrul din kibuțuri. Sute, dacă nu chiar mii de israelieni au decis să participe la eforturile globale de influență și au desfășurat campanii cu imagini ale celor uciși, povești despre cei răpiți, scene înfiorătoare și altele. Pentru Israelul oficial, nu a mai rămas nimic altceva decât să profite de unda și să "se bucure" de câteva zile de grație în mintea publicului global.

Cu toate acestea, efectul a dispărut rapid, fie din cauza loviturilor israeliene masive din Gaza și a imaginilor sugestive ale distrugerilor propagate de acolo, alături de strigătele disperate ale celor din Gaza. Oameni care se confruntă cu criza umanitară apărută rapid din cauza deciziei Israelului de a tăia energia electrică și apa către Gaza, fie din cauza memoriei umane scurte. Sondajele efectuate atât în ​​Statele Unite ale Americii, cât și pe conturile de Twitter cu zeci de milioane de urmăritori au arătat că povestea palestiniană a preluat rapid și a câștigat mai multă empatie din partea publicului decât tragedia israeliană.

Abilitatea de a influența discursul mondial

Asta înseamnă că Hasbara a eșuat? S-ar fi putut face altfel? Israelul nu a fost pregătit, încă o dată, nici măcar pentru cel mai mare eveniment de conștientizare din istoria sa? Aceste întrebări vor trebui să fie examinate după război. Cu toate acestea, se poate spune deja cu prudență că abilitatea de a influența discursul mondial în timp ce suntem în viață și activi este relativ redusă.

Privind spre interiorul scenei israeliene, se dezvăluie că chiar și aici jocurile de influență sunt în plină desfășurare. Dacă în trecut părea că actorii externi nu pot avea un impact semnificativ asupra discursului public israelian, acum pare că iranienii și alte state (probabil Rusia) au capacitatea de a "declanșa un incendiu" în confruntarea internă israeliană. Bots suspecte legate de iranieni au fost detectate de organizațiile de examinare și de voluntarii IT care lucrează în Israel. S-a dezvăluit că mesaje au fost implantate în discursul public israelian cu scopul de a provoca daune grave stabilității și coeziunii interne israeliene.

Trebuie să vorbim despre campanii de destabilizare efectuate de state străine

De exemplu, unul dintre aceste mesaje susținea că "trădătorii" au informat Hamas despre atacul iminent. Într-un alt caz, organizațiile teroriste au folosit o imagine a fostului prim-ministru Ehud Barak, făcută la aeroportul Ben Gurion, pe drum spre casă. Utilizatorii umani și anonimi au început să răspândească afirmația falsă că Ehud Barak a fugit - iar organizațiile teroriste au folosit imaginea și au circulat-o pe rețelele lor sociale ca dovadă a eșecului Israelului.

Dacă în trecut vorbeam despre știri false, urmate de post-adevăr și, mai recent, dezinformare, astăzi trebuie să vorbim despre campanii de destabilizare efectuate de state străine și organizații teroriste împotriva Statului Israel. Așa cum sovieticii au încercat să răstoarne sau să submineze regimurile în Vest în timpul Războiului Rece, același lucru se întâmplă și astăzi.

Prin ură, incitare și diviziune, actorii străini, lucrând în coordonare cu elemente interne profund implicate în politica israeliană, reușesc să inflameze discordia internă și să dăuneze și mai mult coeziunii sociale și capacității de a desfășura un discurs normativ într-o societate democratică care se confruntă cu provocări semnificative."