În noaptea de duminică spre luni, consiliul de administrație al companiei Thomas Cook, cel mai vechi tour operator din lume, creat în 1841, nu a avut de ales decât să intre „în lichidare cu efect imediat”.

„În pofida eforturilor considerabile, discuţiile dintre diferitele părţi participante la grup şi noile surse de finanţare posibile nu au dus la niciun acord. Consiliul de Administraţie a ajuns prin urmare la concluzia că nu are altă opţiune decât să ia măsurile pentru a intra în lichidare judiciară cu efect imediat”, a se arată într-un comunicat, citat de AFP.

În paralel, Autoritatea Aviației Civile din Marea Britanie (CAA) a anunțat că toate rezervările operatorilor de turism (zboruri, sejururi) „sunt anulate acum”.

Săptămâna trecută, creditorii au cerut companiei să găsească 227 de milioane de euro din finanțare suplimentară pentru a fi validat un plan de salvare inițiat în această vară de chinezii de la Fosun, cel mai mare acționar al lui Thomas Cook (dar și Club Med).

„Cu profund regret, nu am avut succes. Vreau să cer scuze milioanelor de clienți ai noștri, a miilor noștrti de angajați, furnizori și parteneri care ne susțin de ani de zile „, a declarat Peter Fankhauser, PDG-ul Thomas Cook, deplângând o „zi profund tristă pentru o companie, care a fost un pionier al călătoriilor organizate”.

În această situație, prima companie a celor de la Thomas Cook este repatrierea clienților aflați în vacanță, între care mulți britanici și germani.

În special, autoritățile britanice vor trebui să organizeze repatrierea a 150 000 de britanici, o cifră de două ori mai mare decât în cazul falimentului companiei aeriene Monarch, în urmă cu doi ani.

Autoritățile au activat un plan de urgență: „Operațiunea Matterhorn”, numită astfel după o operațiune a armatei americane de bombardare a japonezilor cu ajutorul avioanelor B-29 desfășurate în China și India, în cel de-al doilea Război Mondial. Această operațiune este apreciată că va fi cel mai amplu efort de repatriere făcut pe timp de pace.

Cealaltă preocupare va fi soarta viitoare a angajaților. Thomas Cook angajează 22.000 de oameni în întreaga lume, inclusiv 9.000 în Marea Britanie. În Franța, 750 de angajați din 435 de sucursale riscă să rămână fără job.