Operaţiunea „Aruncă hârbul din casă“, fără impact

Operaţiunea „Aruncă hârbul din casă“, fără impact

Timişorenii au scos încă de vineri seara în stradă deşeurile electronice. Mulţi au profitat de întuneric pentru a se debarasa de vechituri, ca să nu se facă de ruşine în faţa vecinilor, depozitându-le în stradă pe lumină. Oficial, „Marea debarasare“ a fost lansată ieri la Sibiu de ministrul Mediului, Attila Korodi.

Campania Ministerului Mediului de colectare a deşeurilor electrice şi electrocasnice, desfăşurată ieri în 110 oraşe, nu i-a convins pe români să scape de hârburile din casă. Programul „Marea debarasare“ a dus la colectarea până la ora 17.00, în toată ţara, a aproape 450 de tone de deşeuri electronice şi electrocasnice, potrivit datelor furnizate de minister. În noiembrie, la prima ediţie a campaniei, au fost strânse într-o zi peste 600 de tone de deşeuri. Apelul lui Korodi

Ieri, cei mai conştiincioşi au fost locuitorii din zona Sibiului, unde au fost strânse 112 tone de deşeuri. Cel mai probabil, prezenţa ministrului mediului, Attila Korodi, la Sibiu i-a convins pe locuitorii oraşelor din centrul ţării să îşi golească casele de hârburi.

Însoţit de prefectul Ilie Mitea şi de primarul Klaus Johannis, ministrul Korodi a urcat într-o maşină ce transportă deşeurile şi a colectat primele obiecte electronice uzate. „Poate la unii vă este greu să renunţaţi la televizorul sau la frigiderul vechi, dar gândiţi-vă că dacă nu sunt bune pentru sănătate şi dacă tot ţineţi un ghiveci de flori pe televizorul vechi, mai bine aduceţi-l la marea debarasare“, a declarat ministrul, citat de agenţia Mediafax.

În zona Bacăului s-au adunat 53 de tone de deşeuri, în Galaţi şi în Piteşti - 43 de tone, iar în regiunea Craiovei s-au colectat 37 de tone. La Cluj-Napoca s-au strâns 71 de tone, iar Bucureştiul şi Ilfovul au adunat 67 de tone de deşeuri. Cel mai puţin s-au mobilizat locuitorii din Timişoara, unde s-au colectat doar 16 tone de deşeuri. În total, până la ora 17.00 românii, au renunţat la 447 de tone de aparatură învechită. Cumpărăturile, mai importante

„Probabil că românii s-au concentrat mai mult pe pregătirea pentru Sărbătorile Pascale şi au ales să facă curăţenie sau cumpărături şi de aici mobilizarea mai slabă. Sunt convins că în toamnă cifrele vor fi mult mai mari“, explică Valentin Negoiţă, preşedintele asociaţiei de colectare Ecotic.

Potrivit acestuia, scopul campaniei de ieri nu a fost atât colectarea unei cantităţi cât mai mari de deşeuri, cât conştientizarea de către români a necesităţii de a recicla constant deşeurile. „Vrem ca românii să ajungă să îşi ducă singuri televizoarele vechi la punctele de reciclare şi să nu aştepte ziua debarasării. Aşa se întâmplă în statele membre ale Uniunii Europene“, ne-a spus Negoiţă.

Din vară, astfel de campanii se vor desfăşura săptămânal în Bucureşti, a mai spus Negoiţă. Programul se va extinde în curând şi în zona rurală, potrivit ministrului Korodi.

În prezent, România a colectat mai puţin de un kilogram de deşeuri electronice şi electrocasnice pe cap de locuitor, în condiţiile în care obiectivul fixat de Comisia Europeană este de 4,5 kilograme pe cap de locuitor. Se estimează că, în medie, românii deţin aproximativ opt kilograme de astfel de deşeuri pe cap de locuitor. Sub protecţia întunericului

Mii de timişoreni s-au grăbit încă de vineri seara să scoată „electrodeşeurile“ în faţa caselor. Mulţi au profitat de întuneric pentru a se debarasa de vechituri, motivând că nu ar vrea să se facă de ruşine în faţa vecinilor, depozitându-le în stradă pe lumină. „Dacă văd prietenii mei ce calculator am avut ar râde o lună. Ai mei mi-au cumpărat unul nou, acum câteva săptămâni şi acum e momentul să scap de cel vechi“, ne-a declarat Cristian P., un adolescent din cartierul Iosefin. (A contribuit Georgeta Petrovici)

DEBARASARE NOCTURNĂ. Timişorenii au renunţat la vechituri după lăsarea întunericului

OPORTUNIŞTI

Romii au concurat salubrizarea > La sfârşitul anului trecut, în România erau înregistrate circa 200 de centre de colectare a deşeurilor electronice. Televizoarele vechi au fost preluate de firme specializate în dezmembrarea deşeurilor, care au separat componentele de plastic, sticlă şi metal. De aici, componentele vor fi valorificate de firme specializate. Peste zece astfel de companii au fost înfiinţate până acum în ţară.

> Înainte ca firmele de salubrizare să ajungă la scările blocurilor şi să strângă deşeurile electronice, „grosul“ a fost ridicat de romii care strâng fier vechi. Cele mai multe sesizări au fost transmise telefonic Ministerului Mediului de locuitorii sectoarelor 2, 5 şi 6 din Bucureşti, precum şi din judeţele Satu-Mare, Dâmboviţa, Gorj, Mehedinţi şi Neamţ. „Oamenii s-a speriat de romi şi s-au întrebat dacă marea debarasare chiar are loc. Însă poliţia comunitară şi-a făcut treaba şi i-a amendat“, a spus Valentin Negoiţă, de la Ecotic.

Ne puteți urmări și pe Google News