Operațiune de salvare în Marea Baltică: Berlinul acuză Rusia, după ce un petrolier este în derivă
- Emanuel Nițulescu
- 11 ianuarie 2025, 12:02
Autoritățile germane desfășoară o amplă operațiune pentru a securiza petrolierul Eventin, aflat în dificultate la nord de insula Rügen, în Marea Baltică. Nava, sub pavilion panamez și transportând 99.000 de tone de petrol, a suferit o pană majoră de curent, ceea ce a lăsat-o fără motoare și în derivă. Pentru a preveni o catastrofă ecologică, trei remorchere au fost trimise să împingă nava spre o zonă mai sigură, departe de coastă.
Condiții meteorologice dificile, în Marea Baltică
Comandamentul maritim german a declarat că operațiunea este vitală, având în vedere condițiile meteorologice dificile din Marea Baltică, respectiv vânt de până la 6 pe scara Beaufort și valuri de 2,5 metri. În plus, un elicopter al poliției a transportat echipamente esențiale pe navă pentru echipajul de 24 de persoane, arată Reuters.
Berlinul acuză Moscova că pune în pericol securitatea europeană nu doar prin războiul din Ucraina, ci și prin utilizarea unei flote de petroliere vechi și periculoase. Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a declarat că președintele rus Vladimir Putin se folosește de nave vechi și cu multe probleme tehnice și de siguranță pentru a eluda sancțiunile internaționale și că acest lucru reprezintă o amenințare pentru turismul și mediul din regiune.
Organizația Greenpeace a confirmat că Eventin este inclus pe lista celor mai riscante 192 de petroliere din lume, fiind cunoscut pentru defecțiuni tehnice frecvente și transport de petrol periculos. Acest incident atrage atenția asupra creșterii numărului de nave fără asigurare adecvată sau cu proprietari necunoscuți, parte din flota clandestină a Rusiei creată după sancțiunile impuse în urma invaziei Ucrainei.
Reacții internaționale și sancțiuni suplimentare
Statele Unite și Regatul Unit au anunțat noi sancțiuni împotriva sectorului energetic rus, vizând aproape 200 de nave implicate în exporturile clandestine de petrol și GNL. Uniunea Europeană are deja restricții pentru aproape 80 de nave.
Această situație evidențiază riscurile legate de navele deteriorate care operează fără reglementări stricte, crescând probabilitatea unor deversări masive de petrol în regiuni sensibile, precum Marea Baltică și Marea Neagră. Incidentul din decembrie, în care două petroliere s-au scufundat între Rusia și Crimeea, a generat deja o poluare semnificativă, iar acum Moscova a raportat o nouă scurgere la unul dintre aceste vase.
Thilo Maack, biolog marin la Greenpeace, avertizează că flota fantomă rusă este o amenințare zilnică pentru ecosistemele fragile ale Mării Baltice. În lipsa unei reglementări mai stricte, accidente similare ar putea deveni mai frecvente, punând în pericol nu doar mediul, ci și stabilitatea economică a regiunii.