Flota din umbră a Rusiei, legături la Chișinău. 12 companii, luate la ochi de Guvern
- Viorica Gheorghe
- 12 august 2024, 09:14
Republica Moldova. Statul va supraveghea activitatea a 12 companii rezidente, care asigură managementul navelor maritime petroliere incluse în așa zisa „flotă din umbra” a Rusiei. Guvernul a dispus ca tranzacțiile acestor firme să fie inițial coordonate.
Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională a obligat 12 companii înregistrate în Republica Moldova să-și aprobe în prealabil orice gen de investiții. Este vorba despre persoane juridice care sunt indicate pe platformele internaționale drept companii conexe procesului de gestionare si management al navelor maritime-petroliere. Aceste nave fac parte din așa-zisa „flota din umbra” a Rusiei (Russia’s Shadow Fleet).
12 firme moldovenești, în „flota din umbră” a lui Putin
Conform Consiliului unei decizii a Consiliului, activitatea firmelor are puncte de tangență cu domeniile de importanță majoră pentru asigurarea securității statului. Respectiv, orice investiție va fi monitorizată cu cea mai mare precauție.
„Conform prevederilor art. 4 al Legii nr.174l202l, activitatea companiilor se încadrează în domeniile de importanță pentru securitatea statului”, a explicat Consiliul.
S-a decis unanim ca 12 companii să fie somate pentru depunerea dosarelor în vederea solicitării aprobării prealabile a investițiilor.
2% din petrolul rusesc, dirijat de firme moldovenești
RISE Moldova a identificat mai multe companii moldovenești care au ajuns să joace un rol important în transportul maritim de petrol rusesc.
Unele date denotă că, în ultimele 6-7 luni, până la 2% din petrolul rusesc a fost transportat cu petroliere al căror management este asigurat de firme moldoveneşti. Acestea nu au nici măcar angajaţi.
Majoritatea acestor petroliere sunt incluse în aşa-zisă „flotă din umbră” a Rusiei. În primul trimestru al 2024 din aceasta făceau parte peste 400 de tankere.
Printre ele sunt și 12 tankere deținute de companii din offshorul Insulele Seychelles. Managementul acestora este asigurat de patru companii din Moldova, se arată în investigație.
Acestea ar fi transportat circa 27,5 milioane de barili, ceea ce este egal cu aproximativ 3,75 milioane de tone. Aceasta cantitate valorează circa 2,2 miliarde de dolari, au aflat reporterii.