Operatiile estetice si riscurile lor (I)

Operatiile estetice si riscurile lor (I)

Operatiile estetice sunt tot mai accesibile si la moda.

Totusi, inainte sa va decideti pentru o astfel de interventie, este bine sa cunoasteti toate riscurilor pe care aceasta le implica. Reusita unei operatii nu tine doar de „mana” si experienta chirurgului, ci si de bagajul dumneavoastra genetic, varsta, mod de viata. Nu in ultimul rand, conteaza dotarile clinicii in care mergeti sa va operati si materialele folosite de plastician. Cu cat sunt mai moderne cu atat vindecarea este mai rapida.

1. Abdomen extraplat. Daca doriti un abdomen plat, iar dieta si sportul nu v-au ajutat, puteti sa apelati la aceasta interventie estetica. Este insa una dintre cele mai complicate operatii din chirurgia plastica. „Riscul principal este trombembolismul pulmonar - ceea ce inseamna ca se poate forma un cheag de sange, care sa se deplaseze pana in plamani, oprind respiratia pacientului”, explica medicul Dumitru Totir, plastician la Spitalul de Urgenta Floreasca din Bucuresti.

Dupa operatie, veti ramane cu vanatai si umflaturi, dar acestea se vor vindeca in cel mult doua luni. Operatia este mai putin recomandata fumatorilor - in cazul lor cicatricele se vindeca mai greu. In general, ele se estompeaza intre trei si sase luni. Un alt lucru pe care trebuie sa-l stiti este ca va fi nevoie sa purtati o burtiera elastica timp de doua-trei luni dupa operatie.

2. Marirea sanilor. Pentru maririle de sani se folosesc implanturi cu ser fiziologic, cu silicon ori implanturi mixte. „In cazul protezelor cu silicon, exista riscul ca organismul sa respinga acest material”, precizeaza medicul Dumitru Totir. Mai mult, imediat dupa operatie pot aparea senzatii de disconfort si dureri, sanii se pot inrosi sau inflama. In plus, trebuie sa luati in calcul si interventiile care vor urma, fiindca nu toate protezele au termen de valabilitate pe viata.

Operatiile de micsorare de sani sunt indicate femeilor care au sani de o greutate excesiva (patru kilograme, spre exemplu). Dintre cele care apeleaza la chirurgia plastica unele se plang de dureri de spate din cauza sanilor foarte mari, altele sunt pur si simplu deranjate de aspectul neplacut al acestora. Ca si in cazul altor interventii, exista riscul de aparitie a unor hemoragii, infectii ori reactii adverse la substantele anestezice. Dupa operatie, este absolut necesar sa dormiti pe spate cateva zile. Niciuna dintre interventii nu are legatura cu aparitia cancerului la san.

3. Remodelarea buzelor. Ca sa obtina un aspect mai senzual al buzelor, unele persoane apeleaza si la interventiile estetice de remodelare. Acestea presupun injectare de colagen sau de grasime. Testele care verifica posibilitatea existentei unei alergii la colagen sunt esentiale inainte de interventie. Dupa aceasta, pot aparea umflaturi, vanatai, iar un alt risc este ca tratamentul sa aiba efect doar pentru o scurta durata de timp (cateva saptamani). Remodelarea buzelor se poate face si cu o substanta numita acid hialuronic, caz in care, de asemenea, organismul poate sa manifeste intoleranta.

4. Liftingul facial. Cei cu gusa ori cu pielea fetei sau a gatului lasata pot recurge la o interventie de acest tip, cu conditia sa fie constienti de la inceput ca, dupa operatie, pot aparea mici cheaguri de sange sub piele, infectii ori reactii nedorite la anestezie. De asemenea, fata poate sa fie palida ori umflata. „Cel mai mare risc este insa lezarea nervului facial”, precizeaza medicul Dumitru Totir.

Ne puteți urmări și pe Google News