Operaţii de sezon

Operaţii de sezon

Iarna e anotimpul propice pentru lifting facial, lipoaspiraţie sau tratarea chirurgicală a varicelor deoarece temperaturile scăzute fac recuperarea mai uşoară.

Din cauza căldurii, riscul de a face infecţii, iritaţii şi edem (umflături nedureroase rezultate prin acumulare de lichid în ţesuturi) după o operaţie estetică este mult mai mare pe timp de vară, spun experţii în chirurgie estetică. De aceea, medicii recomandă ca operaţiile estetice precum liftingul facial sau lipoaspiraţia, dar şi cele pentru tratarea varicelor să fie făcute în perioada rece a anului.

Lipsa soarelui, dar şi purtatul ciorapilor şi a corsetelor speciale fac ca perioada de recuperare să fie mai scurtă.

"Sunt multe intervenţii care se pretează a fi făcute mai degrabă iarna decât vara, iar printre acestea se numără operaţiile estetice faciale (liftingurile, peelingurile, dermabraziunea), dar şi cele pentru varice", afirmă Mihaela Leventer, medic dermatolog la Clinica "Dermastyle" din Bucureşti.

Laserul evită sângerarea, dar lasă pielea "crudă"

Cele mai recomandate proceduri estetice pentru sezonul rece sunt cele în care se foloseşte laserul.

"Eu recomand ca în această perioadă să se recurgă la intervenţiile care presupun folosirea laserului: rejuvenarea feţei (lifting facial), blefaroplastie cu laser (operaţie pentru îndepărtarea excesului de piele de la pleoape). Laserul evită sângerarea şi vânătăile, însă el lasă pielea "crudă", proaspătă, roşie şi de aceea nu trebuie expusă la soare. Perioada aceasta este cea mai potrivită pentru astfel de intervenţii", adaugă medicul dermatolog Mihaela Leventer.

Acelaşi sfat îl are şi când e vorba despre intervenţii de peeling şi dermabraziune.

Îmbrăcămintea camuflează edemele şi bandajele

Şi operaţiile de lifting cu bisturiul este bine să fie făcute când temperaturile afară sunt scăzute pentru că asta ajută la diminuarea edemelor. În acelaşi timp, pansamentele, pungile cu gel/gheaţă folosite pentru închiderea ţesuturilor traumatizate de intervenţie pot fi mai uşor ascunse sub îmbrăcăminte.

Lipoaspiraţia şi neck-liftul sunt alte două intervenţii recomandate pentru anotimpul rece, deoarece recuperarea presupune utilizarea unor materiale speciale, inestetice şi incomode pe timp de vară.

"Neck-liftul este o intervenţie în care se reaşază pielea pe ţesutul de dedesubt astfel încât să se strângă, iar recuperarea presupune purtarea unui bandaj compresiv, care poate fi camuflat foarte bine de un guler înalt. După operaţia de lipoaspiraţie se poartă un corset strâns. Vara, acest corset încălzeşte mai mult zona, însă iarna este mai uşor de purtat", mai explică medicul primar dermatolog.

Ciorapii speciali, mai uşor de suportat iarna

După intervenţiile chirurgicale pentru varice este nevoie ca persoanele operate să poarte pentru o perioadă lungă ciorapi speciali pentru vindecarea ţesutului, greu de suportat vara.

În plus, cicatricele rămase după operaţie au şanse mari să dispară până în sezonul cald.

"Varicele voluminoase trebuie operate şi este de preferat ca intervenţia să aibă loc în sezonul rece, pentru ca micile cicatrice să se estompeze până la sezonul estival. Criteriul estetic este cel mai invocat motiv pentru care se apelează la aceste proceduri iarna, ele putând fi făcute oricând în cursul anului", comentează Valerian Ciubotaru, medic flebolog la Clinica "Flebestet" din Bucureşti.

În plus, operaţia pentru tratarea varicelor este bine să fie făcută iarna deoarece frigul produce vasoconstricţie (micşorare a diametrului vaselor sangvine). "Varicele voluminoase trebuie operate şi e de preferat ca intervenţia să aibă loc în sezonul rece, pentru ca micile cicatrice să se estompeze până la sezonul estival." VALERIAN CIUBOTARU medic primar chirurg, specialist în flebologie

Ne puteți urmări și pe Google News