ONU va condamna agresiunea Rusiei în Ucraina. Ministrul Aurescu va fi prezent la dezbateri

ONU va condamna agresiunea Rusiei în Ucraina. Ministrul Aurescu va fi prezent la dezbateri Sursa foto: Ministerul de Externe

Organizația Națiunilor Unite se va întruni pe data de 22 februarie, pentru a vota o rezoluție de condamnare a acțiunilor Rusiei, în Ucraina.

La un an de la începerea războiului, Adunarea Generală a ONU va vota o rezoluție de sprijinin pentru Ucraine. La ședință va participa și ministrul de Externe de la București, Bogdan Aurescu.

Reuniunea de miercuri a fost convocată de Ucraina, într-un moment în care cele mai puternice țări de pe planetă au anunțat un sprijin militar și economic total, pentru țara atacată mișelește de Rusia.

Surse diplomatice de la New York au declarat că Ucraina și-ar fi dorit ca rezoluția de pace să cuprindă, practic, planul său de pace, propus de președintele Zelenski, și respins de Moscova.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform acestui plan, pentru negocieri de pace este nevoie de o retragere a trupelor ruse și de aducerea în fața justiției a celor care au plănuit invazia, inclusiv al președintelui Putin, fapt ce pare lucru imposibil.

ONU a schimbat textul rezoluției

Conform acelorași surse, textul rezoluției care va fi supus spre aprobare țărilor membre, nu va conține textul ucrainean, ci un altul, care este mai apropiat de documentele asumate, votate deja, pe parcursul anului trecut.

Decizia a fost luată după ce la ultima dezbatere pe tema războiului din Ucraina, foarte multe țări mici, s-au abținut de la vot.

"Spre deosebire de voturile precedente, nu mai este vorba doar de o simplă condamnare a invaziei. Este un apel de ieşire din conflict", a explicat un înalt oficial francez, sub protecţia anonimatului, citat de agenţia de presă France-Presse.

La finalul sesiunii ONU, mai exact pe data de 24 februarie a.c., va avea loc și o ședință a ministrul de Externe din Consiliul de Securitate. La final, nu se va vota niciun document, deoarece în acest for, Rusia are drept de veto, prin care se poate opune adoptării oricărui tip de document oficial.

România vrea un Tribunal Special pentru Rusia

Poziția României este clară, în ceea ce privește votul care va fi dat la ONU, în cazul rezloluției de susținere a Ucrainei. Poziția țării noastre este și cea a NATO și a Uniunii Europene.

În plus, zilele trecute, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu a cerut înființarea unui Tribunal Special pentru Rusia.

”Srijinim de asemenea instituirea unui tribunal de pedepsire a crimei de agresiune. Partea cea mai dificilă este baza legală pentru înfiinţarea acestui tribunal, pentru că majoritatea precedentelor care au permis crearea altor tribunale internaţionale, altor tribunale penale ad-hoc sau altor tipuri de organisme au implicat Consiliul de Securitate al ONU, unde acum Rusia are, desigur, un veto împotriva oricărei astfel de forme de luptă contra impunităţii”, a spus Aurescu, citat de postul de televiziune Al Jazeera.