România intervine în chestiunea destabilizării Republicii Moldova. Măsuri dure cerute de Bogdan Aurescu
- Mihai Soica
- 20 februarie 2023, 22:41
Ministrul de Externe de la București a solicitat ca toți cei care vor încerca să destabilizeze Republica Moldova să fie aspru pedepsiți.
Bogdan Aurescu este de părere că Uniunea Europeană trebuie să aibă un mecanism prin care să intervină atunci când apar probleme de genul celor din Republica Moldova.
Recent, Maia Sandu, președintele acestui stat, a ieșit în public și a susținut că Rusia are un plan de lovitură de stat, care vizează înlăturarea regimului ales democratic de la Chișinău.
”Am văzut, așa cum a semnalat Președintele Republicii Moldova, planurile devoalate pentru destabilizarea țării de către Rusia și cred că este extrem de important ca Uniunea Europeană să transmită astăzi, prin intermediul miniștrilor de externe, un mesaj ferm de susținere pentru reziliența și securitatea Republicii Moldova. Legat de acest aspect, voi înainta spre reflecție și analiză juridică propunerea de a crea un regim separat de sancțiuni pentru tentative de a destabiliza Republica Moldova, ordinea sa constituțională și statul de drept”, a spus Bogdan Aurescu.
Moldova trebuie ajutată masiv
Prezent la reuniunea miniștrilor Afacerilor Externe ai statelor membre ale Uniunii Europene, Aurescu a cerut un punct de vedere din partea Consiliului.
Aurescu a mai precizat că este nevoie de un vot de susținere fermă, pentru înființarea unei noi misiuni diplimatice în Republica Moldova.
Mai mult, șeful diplomației de la București a cerut și implementarea unor planuri strategice care să interconecteze Republica Moldova la rețeaua strategică de transport a energiei electrice, a Uniunii Europene.
La acest capitol este bine de știut că România a acordat un ajutor substanțial Republicii Moldova, prin conectarea țării la rețelele de transport naționale.
Moldova trebuie sprijinită pentru aderarea la UE
Aurescu a mai precizat Republica Moldova trebuie ajutată în drumul său pentru aderarea la Uniunea Europeană. De asemenea, este nevoie de acordarea din fonduri UE, de finanțări ale unor proiecte majore sau a unor granturi de cercetare.
”Totodată, consider că este foarte important faptul că, la finalul acestei săptămâni, la New York, vom putea adopta, cu o largă majoritate, în Adunarea Generală a ONU, Rezoluția privind Pacea în Ucraina. Și cred că este important să avem o amplă majoritate pentru a conferi legitimitate acestei abordări”, a mai spus ministrul de Externe, citat de știripesurse.ro.