Planul lui Putin de a scăpa de Maia Sandu, demontat de specialiști. Miza este Transnisitria și depozitele ruse de arme
- Mihai Soica
- 16 februarie 2023, 07:23
Analiștii politici, specialiști pe problemele Republicii Moldova, vorbesc, deja, despre faptul că informațiile vehiculate de Maia Sandu, despre o posibilă răsturnare prin forță a regimului de Chișinău, ar putea să nu fie adevărate.
Costin Ciobanu, politolog la Universitatea ”Royal Holloway” din Londra, a declarat că este posibil să fi existat ”o presiune uriașă” asupra autorităților moldovenești pentru a da mai multe explicații publicului, după ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut publice primele informații despre aceste plan, la summitul Uniunii Europene, care a avut loc Bruxelles.
”Anunțul de astăzi al președintelui Sandu legitimează narațiunea că Moldova trebuie să se concentreze asupra securității sale. Probabil, pe baza dovezilor pe care le-au primit, ei sunt acum mai siguri de aceste tipuri de încercări ale rușilor”, a spus Costin Ciobanu.
El a mai adăugat că ieșirea publică a președintelui Republicii Moldova ar putea fi, de asemenea, o încercare preventivă de a zădărnici încercările Rusiei de a destabiliza țara, în același mod în care oficialii occidentali au atras atenția asupra planurilor de război ale Kremlinului înainte de invazia sa în Ucraina.
Planul Ucrainei pentru Transnistria
Un reputat analist francez de la un important centru de studii geopolitice, consideră că, acum, în Republica Moldova se duce un război al civilizațiilor.
Florent Parmentier, cercetător la Centrul de geopolitică HEC, din Franța, crede că populația Republicii Moldova este supusă la un bombardament mediatic intens, pentru ca nimeni să nu mai creadă nimic.
De asemenea, pentru prima dată sunt puse cap la cap datele dintr-un puzzle informațional, care arată că miza este în altă parte, și nu a Moldovei, ci a Ucrainei.
În 2022, un consilier al președintelui ucrainean, a propus Republicii Moldova, ca împreună, cele două țări să ocupe Transnistria, acolo unde armata rusă are un mic contingent militar, dar cantități uriașe de arme și muniții, de care Ucraina are nevoie urgentă.
”Ne întrebăm dacă nu cumva în spatele acestei idei, din partea Ucrainei, nu se află o încercare de a rezolva problema transnistreană pe căi pe care autoritățile moldovenești nu le-au ales în aprilie anul trecut, deoarece au primit această propunere cu multă răceală”, a comentat analistul francez.
Maia Sandu vrea să recâștige electoratul pierdut
De asemenea, Florent Parmentier a mai spus că declarațiile făcute de Maia Sandu ar putea fi privite și în cheia încercării, de a umple agenda de la Chișinău, cu un subiect care inpiră frică.
”Concret, acest lucru s-a tradus vinerea trecută printr-o schimbare de prim-ministru, când Dorin Recean a fost numit în locul Nataliei Gavrilița. Aceasta din urmă se afla în dificultate de câteva săptămâni, cu riscul de a prejudicia acțiunea echipei aflate la putere. Publicarea intențiilor rusești, reale sau presupuse, față de Republica Moldova pare a fi motivul potrivit pentru a o înlocui, evitând astfel ca președinția să aștepte rezultatele alegerilor municipale programate pentru toamna viitoare. Noul prim-ministru, cu un profil mai puțin tehnocrat și mai competent pe probleme de securitate, se bucură de încrederea Maiei Sandu”, a comentat Florent Parmentier.
În Moldova puterea de cumpărare a scăzut dramatic
Analiștii străini mai spun că problemele cu care populația din Republica Moldova se confruntă, sunt reale.
De exemplu, țara se confruntă cu o inflație uriașă, de 35 la sută, fapt ce a dus la o scădere dramatică a puterii de cumpărare, dar și a veniturilor realizate de moldoveni.
Din acest motiv, mai spune Florent Parmentier, posibile manifestații de violență ar putea avea loc oricând, sursa acestora fiind tocmai sărăcia, și nu planul de lovitură de stat care ar putea fi pus la cale de Moscova, și care, la fel de bine, ar putea sa nu existe.