ONU. Arabia Saudită, eliminată din Consiliul drepturilor omului. China și Rusia, realese

Mohammed bin Salman, prințul moștenitor al Arabiei Saudite:

Regatul saudit este singura țară candidată care nu a fost aleasă, marți, la Consiliul Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului. Rezultat salutat de criticii Riadului.

Arabia Saudită a eșuat în încercarea sa de a deveni membru al Consiliului pentru Drepturile Omului al Organizației Națiunilor Unite marți,  când China și Rusia au fost alese pentru un mandat de trei ani.

Organizațiile pentru drepturile omului au salutat înfrângerea Riadului și încercările sale de a-și îmbunătăți imaginea în fața comunității internaționale.

„Consiliul pentru Drepturile Omului a reprimat astăzi spectaulos Arabia Saudită sub conducerea lui Mohammed bin Salman”, a scris Bruno Stagno, director executiv adjunct al ONG-ului Human Rights Watch (HRW), pe Twitter, referindu-se la prințul moștenitor al regatului saudit.

„Singura țară care nu este aleasă, părăsită de majoritatea membrilor ONU. Regatul culege ceea ce merită pentru încălcările grave ale drepturilor omului și pentru crimele sale de război din străinătate” , adaugă directorul executiv al ONG-ului.

15 locuri erau în joc în acest consiliu, care are 47 de membri, criticat de organizațiile pentru drepturile omului și de Statele Unite, deoarece există țări acuzate că au încălcat tocmai aceste drepturi.

Cu toate acestea, doar patru din cele 15 locuri au fost contestate, toate în Asia și Pacific.

China a primit 139 de voturi (votul a fost secret), o scădere dramatică față de cele 180 de voturi obținute ultima dată când a fost aleasă, în 2016.

„Acest lucru arată că tot mai multe state sunt deranjate de bilanțul dezastruos al Chinei în ceea ce privește respectarea drepturilor”, a scris pe Twitter Louis Charbonneau, șeful HRW la Națiunile Unite.

Pakistanul și Uzbekistanul au fost alese cu 169 de voturi și Nepal cu 150 de voturi.

Arabia Saudită este singura țară care a participat la aceste alegeri și nu a fost aleasă, adunând doar 90 de voturi.

„Cu excepția cazului în care Arabia Saudită întreprinde reforme majore pentru a-și elibera prizonierii politici, pentru a pune capăt războiului său sângeros din Yemen și pentru a permite cetățenilor săi o reală participare politică, ea va rămâne un proscris planetar”, a spus Sarah Leah Whitson, director executiv al Democracy for the Arab World Now.

Organizația pe care o reprezintă, fondată de jurnalistul saudit Jamal Khashoggi, ucis de agenții țării sale la consulatul saudit din Istanbul în octombrie 2018, a salutat acest rezultat.

Un Consiliu criticat de Washington

Rusia și Cuba se numără printre cele 11 țări alese fără opoziție. Cei 193 de membri ai ONU au putut vota în toate regiunile.

Sistemul controversat de vot determină țările să negocieze și să cadă de acord asupra celor care se prezintă, adesea fără a întâmpina opoziții.

Președintele SUA, Donald Trump, a retras Statele Unite din Consiliu în 2018.

„Astăzi, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a ales din nou țări cu un istoric dezastruos al drepturilor omului”, a estimat secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo.