ONU, anchetă în cazul mormintelor descoperite într-un oraș din Ucraina: „Vom organiza o vizită la Izium în curând”

ONU, anchetă în cazul mormintelor descoperite într-un oraș din Ucraina: „Vom organiza o vizită la Izium în curând” Sursa: Facebook/ Volodimir Zelenski

Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR/HCDH) a anunțat că trimite o echipă de specialiști în orașul Izium din Ucraina, eliberat recent de sub ocupația trupelor ruse. ONU și-a propus să verifice acuzaţiile formulate de ucraineni, care spun că au descoperit sute de morminte, dar nu știu dacă acestea aparțin unor militari sau unor civili.

Elizabeth Throssell, purtătoare de cuvânt a Înaltului Comisariat al ONU, a anunțat că va fi trimisă o echipă în orașul Izium, „în scurt timp”.

„Colegii noştri din Ucraina, din Misiunea de Supravegherea Drepturilor Omului, verifică aceste acuzaţii şi vizează să organizeze o vizită la Izium pentru a stabili circumstanţele morţii acestor persoane. Ei vor asigura o monitorizare şi, să sperăm, vor organiza o vizită la Izium în curând”, a transmis Elizabeth Throssell.

ONU trimite o echipă de specialiști în Izium

Ucrainenii au transmis vineri că au descoperit circa „450 de morminte” în Izium, președintele Volodimir Zelenski acuzând „ocupația rusă” de atrocități comise în acest oraș, după cum o dovedește „groapa comună” găsită în orașul recent recucerit.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Mâine (n.a. vineri), jurnalişti ucraineni şi internaţionali se duc la Izium. Vrem ca lumea să ştie ceea ce se întâmplă cu adevărat şi la ce a condus ocupaţia rusă. Bucea, Mariupol, iar acum, din nefericire, Izium”, a spus Zelenski.

„Patru sute cincizeci de morminte” au fost găsite, fiind „doar unul dintre locurile masive de îngropare descoperite la Izium”, a declarat vineri un consilier al preşedinţiei ucrainene, Mihailo Podoliak.

Soarta civililor din Izium, similară celor din Mariupol

Un jurnalist AFP a declarat că cel puţin un cadavru a fost găsit cu mâinile legate cu o coardă în timpul exhumării de vineri, însă, dat fiind procesul de descompunere avansat, legiștii ucraineni nu au putut stabili dacă cadavrul aparținea unui militar sau unui civil.

„Aşa cum poate vă amintiţi, aceasta este o problemă care a fost ridicată în mai multe rânduri în timpul luptelor şi asediului de la Mariupol”, a mai adăugat purtătoarea de cuvânt a Înaltului Comisariat al ONU, Elizabeth Throssell.

Pe 9 septembrie, Misiunea de Monitorizare a Drepturilor Omului din Ucraina a reușit să documenteze circa 400 de cazuri de detenţie arbitrară şi dispariţii forţate comandate de forţele ruse în Ucraina, cât şi 51 de arestări arbitrare ale armatei ucrainene. Misiunea ONU va publica un raport actualizat în acest sens pe 27 decembrie 2022.

Săli de tortură găsite lângă Harkov

Mai mult, „zece săli de tortură” ar fi fost găsite în sate din proximitatea orașului Harkov, conform declarației de vineri a lui Igor Klimenko, șeful poliţiei naţionale din Ucraina.

„Până acum, pot să vorbesc despre cel puţin zece săli de tortură (n.a. descoperite) în localităţi din regiunea Harkov”, a spus Igor Klimenko. Serghii Botvinov, comandant al poliţiei regionale, a vorbit despre „440 de corpuri” descoperite. Declarația a apărut la postul de televiziune Sky News.

„Ştim că unii au fost ucişi prin împușcare, alţii au murit în tiruri de artilerie, din cauza unor traumatisme provocate de explozia unor mine. Unii au murit în atacuri aeriene”, în timp ce „multe corpuri nu au fost identificate încă”, a transmis Serghii Botvinov, conform AFP.