Evenimentul Zilei > Actualitate > Armata rusă este la pământ. Criză masivă de soldați, Putin nu mai are pe cine să se bazeze în război
Armata rusă este la pământ. Criză masivă de soldați, Putin nu mai are pe cine să se bazeze în război

Armata rusă este la pământ. Criză masivă de soldați, Putin nu mai are pe cine să se bazeze în război

Contraofensiva ucraineană a scos la iveală numeroasele probleme ale armatei ruse în ultimele săptămâni. Totodată, încă de la începutul războiului din Ucraina, s-a creat impresia că soldații ruși trimiși pe front nu-și cunoșteau obiectivele.

După șase luni de la izbucnirea războiului din Ucraina, armata rusă se confruntă cu neajunsuri în ceea ce privește managementul trupelor. Mai mult, generalul Thierry Burkhard, șeful Statului Major al armatei franceze, a precizat că armata rusă „este armata minciunii”, în contextul în care soldaților li s-a spus că Ucraina nu va lupta, iar forțele ruse vor reuși să câștige războiul în scurt timp.

De asemenea, ofițerii ruși superiori râvnesc doar la medalii și se gândesc la cariera lor, nu la modul în care armata rusă încearcă să supraviețuiască.

Dezertări, refuz de a respecta ordinele, moral scăzut- imaginea armatei ruse în războiul din Ucraina

Un număr mare de ofițeri și generali și-au pierdut viața pe câmpul de luptă, iar înlocuirea lor este complicată, în condițiile în care armata este neglijent formată.

„Există o problemă de formare a cadrelor, în special absenţa corpului de subofiţeri în armata rusă. Un subofiţer este un expert în domeniul său și când singura relaţie cu subordonaţii săi este raportul de forţă, când doar cel mai în vârstă şi cel mai puternic ajunge subofiţer este complicat să ataci inamicul frontal”, a precizat un înalt responsabil militar francez.

Chiar dacă armata rusă apare puternică în număr, aceasta este slabă în privința calității sale, iar problemele se înmulțesc pe măsură ce războiul continuă.

Rusia se confruntă cu mari probleme din cauza contraofensivei ucrainene

Fostul colonel și istoric de război, Michel Goya, a precizat că în lipsa unei infrastructuri „solide de recrutare, instruire și inovare, armata rusă se diminuează constant.”

Mai mult, pe rețelele sociale au apărut mărturii ale soldaților ruși în care vorbesc despre modul în care sunt deturnate bugetele, evaluările sunt false, la fel ca rapoartele privind rezultatele de pe front.

De asemenea, ipoteze unei mobilizări generale este exclusă deoarece ar întoarce opinia publică împotriva autorităților ruse și l-ar obliga pe Putin să declare război, ceea ce el a denumit „operațiune specială.” Prin urmare, Rusia a recurs la voluntari și mercenari, în special la cei din grupul Wagner, scrie France Presse.