Exclusiv. Avem proiect de țară: Ciucă stinge becurile! Guvernul a terminat cu pandemia, urmează afacerea Becul. Video
- Andreea Vlad
- 16 septembrie 2022, 16:59
Criza energetică ne-a întors la vremurile în care statul era cel care lua deciziile majore în economie. În toată Europa se vorbeşte de plafonări, compensări şi ajutoare. Ciucă a prins semnalul și dă tonul înlocuirii tututor becurilor din instituții. Ceva nu se leagă în deciziile politice din ultima perioadă şi multe dintre ele par secvenţe de teatru absurd. Bogdan Comaroni, Robert Turcescu şi Tavi Hoandră au comentat, în podcastul EVZ Play de joi, demența care bate la ușă.
În podcastul de joi al lui Robert Turcescu, jurnalistul de investigații Bogdan Comaroni a dat detalii explozive despre o anchetă care atestă faptul că guvernul se pregătește să facă cheltuieli exorbitante sub pretextul economisirii de energie electrică, așa cum s-a cerut imperios de la Bruxelles.
Obedientul Ciucă ia lumină de la Ursula
Nu e un secret că avem unul dintre cele mai obediente guverne din Uniunea Europeană, însă Nicolae Ciucă face exces de zel în direcția șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Jurnaliștii Robert Turcescu, Octavian Hoandră și Bogdan Comaroni au comentat pe larg, în studioul EVZ-Play, cauzele acestei nefirești apropieri.
„Ursula când a anunțat (n.r. - plafonarea prețurilor la gaze și energie electrică în toate statele membre) era îmbrăcată în culorile Ucrainei. Se vorbea acolo ca la tâmpiți, deci cine a creat problema asta energetică, existând dinainte de Putin? Vorbim și cu puțin cinism, Ucraina nu era în UE, deci noi puteam să luam atitudine declarativ, să zicem că Putin e un nesimțit. Deci dacă UE nu ne băga să punem sancțiuni (n.r. - Rusiei) și să furnizăm armament, atunci rușii nu mai aveau de ce să taie gazul, să taie toate facilitătile pentru curent", a explicat jurnalistul Bogdan Comaroni.
Comaroni: UE a creat problema, apoi vin cu soluții din care se îmbogățesc ei
În opinia lui Comaroni, guvernul condus de generalul Nicolae Ciucă urmează ad literam directivele primite de la Comisia Europeană, în final cererile de raționalizare și impunerea plafonării în țările Uniunii Europene urmând să genereze venituri excepționale.
„Au ajuns să înlocuiască vaccinurile cu becurile. Practic mecanismul e foarte simplu, se creează problema, ei o creează, de pildă situația cu Ucraina, cu Putin. (...) Ca să înțeleagă lumea, problema e creată de UE, ea creează problema, cum a făcut cu COVID-ul, cu vaccinurile, cu tot. Acum cu becurile, urmează criza alimentară, toate vor fi la fel. Deci au creat problema, apoi sar brusc ca și cum nu ar fi făcut nimic, apoi vin cu soluții din care se îmbogățesc ei”, a completat invitatul.
Înrr-un an ajungem la sute de milioane de euro dați pe becuri
Comaroni avertizează că sub pretextul achiziționării de becuri economice în cantități industriale, care urmează în perioada imediat următoare, decidenții vor putea trece prin licitații publice achiziția la costuri mult peste normal, cum este deja obiceiul și în cazul altor licitații publice.
„Cum a zis Ursula 5%, Ciucă gata. A apărut același controversat Virgil Popescu, s-a dat ordin în toate instituțiile publice s-a dat ordin să se înlocuiască toate becurile posibile cu becuri economice. Am activat niște surse, una e din zona care lucrează la asta, a venit directivă. Se ia în calcul, ca la afacerea tunul cu vaccinurile, acum e tunul cu becurile. Pare ceva simplu, cât e un bec de-ăla? Într- primă fază e licitație, d-a estimat că e nevoie de 10-15 milioane de becuri doar în prima tranșă. Licitația o să aibă un pachet de 3 furnizori, dintre care doi europeni și unul american, să fie și partenerul strategic liniștit. (...) Undeva la 50 milioane de euro numai prima tranșă. Asta e o afacere la nesfârșit, becurile se strică, trebuie schimbate panourile, alte firme, alți furnizori (...)".
În final, jurnalistul a subliniat că deși becurile vor duce la o economisire de curent electric de 5%, așa cum a cerut Comisia Europeană, în realitate chetuielile cu becurile economice vor costa de câteva ori mai mult decât suma economisită.
Emisiunea integrală: