Evenimentul Zilei > EVZ Play > Exclusiv. Dușul în doi, raționalizarea și bezna minții! Turcescu: „Statul ne spune faceți economie, tot statul plafonează prețul”. Video
VIDEO

Exclusiv. Dușul în doi, raționalizarea și bezna minții! Turcescu: „Statul ne spune faceți economie, tot statul plafonează prețul”. Video

Mai-marii UE par să fie în război nu numai cu războiul lui Putin, ci și cu logica și bunul simț. Altfel nu poate fi interpretată recomandarea Simonettei Sommaruga, ministrul elveţian al Energiei, în favoarea dușului în doi ca măsură de reducere a consumului de energie. Însă chiar e o măsură eficientă sau o aberație politică?

Propunerea duşului în doi se adaugă ideilor pitorești gen 19 grade la iarnă în case sau închisoarea, mersul cu trotineta chiar şi iarna sau folosirea proteinei din insecte, „celebra făină de gândaci”, ca substitut al făinei de grâu. Chiar dacă admite că nu este o măsură tocmai confortabilă pentru persoanele mai în vârstă, spre exemplu, politiciana elvețiană Simonettei Sommaruga pare foarte convinsă că a propus o măsură eficientă în beneficiul cetățenilor statelor-membre.

Cum funcționează de fapt raționalizarea?

Robert Turcescu a observat că, în ciuda recomandărilor date pe căi oficiale, autoritățile anunță periodic măsuri ca plafonarea prețurilor la energie și gaz. În consecință cetățenii nu înțeleg cum funcționează de fapt raționalizarea.

„Statul ne spune: faceți economie, dar în același timp, tot statul plafonează prețul la energie sau gaz. Dacă te supui, ajungi să te încadrezi în 255 KW/h (n.r. – limita de consum dincolo de care românii nu mai beneficiază de plafonare)”, a observat jurnalistul.

Sursa foto. Facebook

Dușul în doi nu e deloc romantic

Nu de aceeași părere sunt Robert Turcescu și invitații săi în podcastul EVZ Play de marți, dedicat comentării în cheie ironică, dar și lucidă a propunerilor venite de la Bruxelles și prezentate ca măsuri care să atenueze efectele războiului din Ucraina în cadrul blocului comunitar. Moderatorul a povestit cât de puțin romantic este în realitate dușul în doi, dând ca exemplu propriul caz.

Invitatul său special din studioul EVZ-Capital, Victor Ciutacu, a remarcat mucalit că noua recomandare suferă de o fisură de logică, în contradicție cu obiectivul nobil al recomandării. „Păi cum îl mai învingem pe Putin dacă ne facem duș cu toții?”, s-a întrebat realizatorul de la România TV.

La rândul său, jurnalistul EVZ Mirel Curea a caracterizat recomandările luminate venite din direcția Bruxelles ca fiind pură propagandă. „În privința chestiei ăsteia cu dușul, sunt și proști, vin cu chestiuni de nici nu știu dacă funcționează la ei. Propaganda cu dușul în grup, cu spălatul, sunt o propagandă total ineficientă”, a mai adăugat acesta. Jurnalistul a mărturisit că dincolo de orice propagandă, spălatul e necesar dintr-un motiv foarte simplu, menține PH-ul, sănătatea pielii.

Emisiunea integrală:

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa [email protected]