One World Romania: 33 de producţii şi 25 de invitaţi

One World Romania: 33 de producţii şi 25 de invitaţi

Anul acesta, Festivalul de Film Documentar dedicat Drepturilor Omului One World Romania (16 – 21 martie) aduce, în premieră pentru publicul românesc, 33 de producţii din toată lumea.

Multe dintre ele au fost premiate in 2010 la unele din cele mai renumite festivaluri de film din lume: Sundance Film Festival (SUA), Silverdocs Film Festival (SUA), CPH DOX (Danemarca), Doc Lisboa Film Festival (Portugalia), International Film Festival Boston (SUA) sau One World International (Republica Cehă).

La cea de-a patra ediţie, One World Romania aduce documentarul care a obţinut premiul pentru Cea mai bună imagine într-un documentar la Sundance 2010 - "The Oath" (“Jurământul"), câştigătorul Premiului Orizzonti pentru Cel mai bun Film la Festivalul de la Veneţia – “El Sicario - Room 164", producţia care a căpătat titlul de Cel mai bun documentar la Festivalul din Milwaukee – “My Perestroika" (“Perestroika mea"), destinatara Marelui premiu al juriului la Festivalul Internaţional One World Praga – “Enemies of the People" (“Duşmanii poporului") şi multe altele.

Cei 25 de invitaţi ai Festivalului de Film Documentar dedicat Drepturilor Omului One World Romania 2011 şi-au confirmat prezenţa la Bucureşti în perioada 16-21 martie. Anul acesta vor fi prezenţi regizori, producători şi protagonişti ai filmelor din selecţia oficială, dar şi reprezentanţi ai altor festivaluri de film documentar, ca One World International Praga sau Watch Docs Varşovia şi reprezentanţi ai ONG-ului People in Need.

Ne puteți urmări și pe Google News

Invitatul cu cea mai mare notorietate este, probabil, Antanas Mockus, fostul primar al capitalei Columbiei şi protagonistul documentarului “Bogota Change" (“Schimbare pentru Bogota"). Mockus a fost primarul Bogotei între 1995 si 1997, iar apoi în perioada 1 ianuarie 2001 – 21 decembrie 2003. Înainte de a-şi începe cariera politică, a fost rectorul Universităţii din Bogota. În timpul mandatelor sale de primar, Antanas Mockus a schimbat Bogota radical.

Printre reuşitele sale se numără: scăderea ratei de omucideri cu 70%, scăderea ratei mortalităţii în accidentele de circulaţie cu 50%, alimentarea caselor cu apă potabilă în proporţie de 100% (faţă de 79% în 1993) şi extinderea reţelei de canalizare la 95% din locuinţe (faţă de 71%).

“Bogota Change" prezintă atât impactul pe care l-a avut Mockus asupra Bogotei, cât şi contribuţia lui Enrique Penalosa, cel care a ocupat funcţia de primar în perioada 1998-2000. În anul 2010, Antanas Mockus a candidat şi la preşedinţia Columbiei, campania sa determinându-i pe jurnaliştii de la Huffington Post să se întrebe – “Oare Columbia şi-a găsit propriul Obama?".

Unul dintre regizorii care vor fi prezenţi la One World Romania anul acesta este Erik Gandini, realizatorul documentarului “Videocracy" (“Videocraţie"). Erik Gandini s-a născut în Italia, dar în prezent locuieşte în Suedia. În documentarul proiectat în cadrul One World Romania 2011, regizorul vorbeşte despre relaţia dintre putere şi televiziune din ţara sa natală - Italia lui Silvio Berlusconi.

“Videocracy" a fost desemnat Cel mai bun Documentar la Festivalul de Film de la Toronto. În Italia, însă, documentarul a fost interzis de televiziunea de stat RAI, fiind considerat “prea critic cu statul italian". Printre filmele regizate de Erik Gandini se mai numără “Gitmo – The New Rules of War", care investighează practicile de interogare folosite la Guantanamo Bay şi “Sacrificio – Who Betrayed Che Guevara", care chestionează legendele din jurul morţii lui Che Guevara.

Un alt invitat al Festivalului One World Romania este regizorul filmului “Men of the City" (“Bărbaţi din City") – Marc Isaacs. Isaacs este considerat unul dintre cei mai talentaţi documentarişti ai Marii Britanii, el punând o amprentă specială asupra tuturor filmelor lui, pentru care alege probleme sociale generale pe care le filtrează prin poveşti intime, personale.

În “Men of the City", documentaristul Marc Issacs observă câteva figuri masculine care trec prin încercări serioase din pricina crizei financiare. Un agent de bursă, veşnic cu ochii în monitoare, îsi ţine la distanţă familia, departe de iureşul care-l acaparează. Un imigrant din Bangladesh circulă cu pancarte publicitare pe străzi şi adună bani pentru studiile fiicei, iar un măturator se află în profunde căutări spirituale.

Isaacs a declarat pentru ziarul “The Times" că faptul că a crescut într-o familie de evrei, în mijlocul unei comunităţi din clasa muncitoare, i-a format acest interes pentru mozaicul cultural care defineşte Marea Britanie urbană. În 2009, One World România a prezentat filmul lui Isaacs "All White in Barking".