Omul lui Putin nu a avut succes în Republica Moldova. A fost întors de pe aeroportul din Chișinău, după ce a survolat spațiul aerian al României

Omul lui Putin nu a avut succes în Republica Moldova. A fost întors de pe aeroportul din Chișinău, după ce a survolat spațiul aerian al României Sursa foto: Igor Dolgov | Dreamstime.com

Rustam Minnihanov este un apropiat a lui Vladimir Putin și susținător al invaziei din Ucraina. Acesta a fost trimis să participe la o manifestație electorală organizată în regiunea semi-autonomă Găgăuzia din Republica Moldova, însă a fost întors din drum de pe aeroportul Chișinău, după ce a survolat spațiul aerian al României.

Rustam Minnihanov este șeful republicii Tatarstan și unul dintre apropiații lui Vladimir Putin. El este un susținător al invaziei ruse în Ucraina și se află pe lista sancțiunilor occidentale. Cu toate acestea, el a survolat, într-un avion de lux, în spațiul aerian al României, stat membru NATO.

Delegația condusă de Rustam Minnikhanov mergea la o manifestație electorală în regiunea semi-autonomă Găgăuzia din Republica Moldova. Pe 30 aprilie, în această regiune urmează alegerile pentru a se desemna șeful Găgăuziei. Omul lui Putin a fost invitat la Congresul diplomației populare „Prietenia popoarelor – 2023” de către deputatul Adunării Populare de la Comrat (Autonomia Găgăuză), Viktor Petrov. Acesta este cel care i-a cerut recent Maiei Sandu proclamarea limbii ruse ca a doua limbă de stat în Moldova. Acesta și-a argumentat propunerea susținând că 80% din moldoveni vorbesc limba rusă.

Rustam Minnihanov a survolat, fără probleme, spațiul aerian al României

Avionul în care se afla delegația condusă de Minnihanov a aterizat pe aeroportul din Chișinău luni, după ce ar fi survolat, fără probleme, spațiul aerian al României, stat membru NATO, notează Deutsche Welle.

Ne puteți urmări și pe Google News

Oficialii de la Chișinău au declarat că Rustam Minnihanov a fost avertizat să nu meargă în Republica Moldova, însă acesta a forțat intrarea. Această acțiune denotă că scopul vizitei sale este acela de a provoca autoritățile moldovene, spun oficialii de la Chișinău pentru aceeași sursă.

Rustam Minnihanov a ajuns la Chișinău, însă nu a apucat nici măcar să coboare din avionul de lux. Delegația a fost forțată să facă cale întoarsă.

„Pentru că este ilegal ca politicieni, artiști sau preoți dintr-o țară agresoare și teroristă să facă aici campanie electorală”, a afirmat Adrian Cheptonar, membr al Comisiei parlamentare pentru securitate națională.

Luni, Poliția de Frontieră a Republicii Moldova a blocat intrarea în țară a altor 45 de străini. Marți, alte 31 de persoane au fost împiedicate să intre în țară. Aceștia nu au putut justifica scopul călătoriei în Republica Moldova.

„Noi cunoaștem intențiile Federației Ruse de a destabiliza Moldova. Cunoaștem ce instrumente are și cum le folosește. Suntem vigilenți și vreau să asigur cetățenii că chiar știm ce și cum trebuie să facem pentru a asigura securitatea țării”, a declarat șeful Poliţiei de Frontieră din Moldova, Rosian Vasiloi, citat de DW.

Rusia vrea să dețină controlul în Găgăuzia

Regiunea din sudul Republicii Moldova este descrisă drept un „butoi cu pulbere” gata să explodeze la ordinul Kremlinului. Din această regiune au început mișcările separatiste care au rupt Moldova în două la începutul anilor ’90. Confruntările dintre forțele constituționale și cele ale „republicii autonome găgăuze” au durat până în 1994 când Parlamentul a votat legea cu privire la statutul special al Autonomiei Găgăuze.

În 2022, Maia Sandu a încercat să un dialog cu forțele politice din Găgăuzia, însă aceștia au acuzat-o că vrea să vândă Republica Moldova românilor și să vrea să bage țara în război cu Rusia. Președintei i s-a cerut să meargă la Vladimir Putin și să ceară gaz mai ieftin.

„Nu-mi puteți cere să susțin războiul Rusiei contra Ucrainei! N-am să susțin niciodată distrugerea unui alt stat și a oamenilor”, a încheiat Maia Sandu negocierea cu forțele politice din Găgăuzia.

Împiedicarea lui Rustam Minnihanov de a intra în Republica Moldova a fost văzută de Rusia drept „un pas neprietenos”

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a vorbit despre decizia oficialilor moldoveni de a interzice intrarea în țară a delegației ruse conduse de șefului republicii Tatarstan, Rustam Minnihanov. Aceasta a catalogat decizia drept un „pas neprietenos”.

„Calificăm decizia autorităților moldovenești drept încă un pas neprietenos în raport nu doar cu Tatarstan și Găgăuzia, ci și cu Rusia. Acesta este direcționat spre zădărnicirea tradiționalelor relații strânse între regiunile țărilor noastre. Sunt sigură că o astfel de direcție antirusească nu este sprijinită în cercurile largi ale societății din Moldova. Îndemnăm Chișinăul să țină cont de interesele cetățenilor și să nu împiedice dezvoltarea contactelor între oameni și a relațiilor interregionale cu Rusia”, a susținut Maria Zaharova, potrivit deschide.md.

După ce a fost întors din drum, Minnikhanov a postat o înregistrare video pe rețelele de socializare. Acesta susține că întreaga delegație a fost catalogată drept „indezirabilă”.

„Împreună cu Victor Petrov și Alexandr Suhodolski, care recent au vizitat republica noastră, am preconizat un program vast de activități. Cu regret, autoritățile moldovenești au luat decizia că noi suntem „non grata”, care nu pot vizita această țară. De aceea, cu regret nu vom putea lua parte la congres”, a afirmat Rustam Minnihanov înainte de a părăsi Republica Moldova.