Evenimentul Zilei > Politica > Omul din umbra lui Vlad Alexandrescu
Omul din umbra lui Vlad Alexandrescu

Omul din umbra lui Vlad Alexandrescu

Corina Şuteu a iscat mai multe controverse de-a lungul mandatului de director la ICR New York (2006-2012), în perioada în care la conducerea Institutului Cultural Român era Horia Roman Patapievici.

De departe cel mai mare scandal se leagă de „Poneiul roz cu zvastică”. Este vorba de o lucrare de la expoziţia de street art „Freedom for Lazy People”, ce a avut loc în 2008, la Galeria Română și unde mai figura și un afiş cu David şi Moise în ipostaze indecente. Secretarul de stat este contestat și de mai mulți cineaști ce au dezvăluit că pentru prezența românească de la Cannes Film Market aceasta a prevăzut 47.000 de euro la „petrecerea românească”.

„A făcut treabă bună”

Printre sus ți nătorii Corinei Șu teu se numără regizorul Radu Afrim: „Corina Șuteu are o experiență vasta în management cultural, o știu de când era la Institutul Cultural Român de la New York. A fost cea mai bună perioadă pentru institutul de acolo. Dincolo de scandalul cu poneiul roz de care profită unii acum pentru a o discredita, doamna Corina Șuteu chiar a făcut treabă bună. Dincolo de asta e important ca unele proiecte începute de domnul Vlad Alexandrescu să nu cadă pe mâna unor oportuniști politici sau a unor culturnici de talcioc. Mie-mi plac oamenii care riscă, care se bat pentru idei noi, nu nostalgicii înțepeniți în proiect. Și Virgil Nițulescu, managerul Muzeului Național al Țăranului Român saluta ieri propunerea Corinei Șuteu la Ministerul Culturii. „Era, în mod evident, singura soluție rațională pe care putea să o ia Dacian Cioloș!”. (A colaborat Carmen Anghel)

Cum au reacționat angajații Operei

Corina Șuteu nu vine pe un teren necunoscut la Operă. Ea a studiat conflictul, dar, după cum spun angajații instituției, nu a vorbit niciodată cu oamenii. Șuteu a asistat la mai multe întâlniri între conducerea teatrului liric și fostul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu. „Am întâlnit-o pentru prima dată pe doamna Șuteu în urmă cu câteva săptămâni. A fost prezentă la câteva dintre întâlnirile avut cu domnul Vlad Alexandrescu, dar nu s-a exprimat prea mult. Nu am purtat discuții, dar bănuiesc că are de gând să continue linia fostului ministru”, a spus dirijorul Tiberiu Soare. Nici susținătorii lui Kobborg și ai Alinei Cojocaru nu s-a întâlnit cu secretarul stat. „Nu știu ce să spun de propunerea primului ministru. Nu am vorbit niciodată cu doamna Șuteu”, a spus Alice Minoiu.