Evenimentul Zilei > Justitie > OMUL din UMBRĂ al DNA, un apropiat al lui Ion Iliescu, INCULPAT în DOSARUL MINERIADEI
OMUL din UMBRĂ al DNA, un apropiat al lui Ion Iliescu, INCULPAT în DOSARUL MINERIADEI

OMUL din UMBRĂ al DNA, un apropiat al lui Ion Iliescu, INCULPAT în DOSARUL MINERIADEI

DNA are ca martor într-un dosar celebru un fost lider al minerilor din valea Jiului, inculpat în Dosarul mineriade, alături de Ion Iliescu. Este vorba despre fosta mână dreaptă a lui Miron Cozma, în timpul mineriadei din 13-15 iunie, care a condus la căderea guvernului condus de Petre Roman.

Omul din umbră al DNA, martor în dosarele legate de importul de cărbune de la Complexul Energetic Hunedoara, anchetă demarată în iulie 2015, este Matei Drella, inculpat, alături de fostul preşedinte Ion Iliescu, în Dosarul Mineriadei. Gazeta de Dimineaţă arată că Drella este unul dintre foştii lideri ai minerilor, conduşi, atunci, de Miron Cozma chemaţi, pe 14 iunie 1990, să “facă ordine” în Piaţa Universităţii din Bucureşti.

Matei Drella este numele din umbră, omniprezent în zona minieră, scriu jurnaşitii hunedoreni. Discret, influent, omniprezent… caracteristicile unui „om de bază” pentru judeţul Hunedoara. Deşi nu este cunoscut şi nici nu socializează în zonele publice, lumea îl cunoaşte după vocea de la telefon. Inculpatul din Dosarul Mineriadei, a apărut, zilele acestea, ca martor în dosarul cercetat de procurorii DNA despre importul de cărbune.

Matei Drella a fost lider al minerilor de la Mina Bărbăteni şi era o adevărată vedetă pe vremea când era unul dintre „locotenenţii” lui Miron Cozma. Acum, în 2017, este inculpat în dosarul Mineriadei. Tot în acea perioadă s-a apropiat şi de fostul prefect de Hunedoara, Costel Alic. Acesta figurează printre primii reprezentanţi ai Guvernului în teritoriu, pe vremea când premier era Petre Roman. Alic a ajuns, peste ani, director la Termocentrala Mintia şi ulterior la Complexul Energetic Hunedoara. Apropiat al lui Iliescu, dar şi membru PSD, Costel Alic a fost schimbat din funcţie pe vremea Guvernului Ponta, locul acestuia fiind luat de Daniel Andronache.

Acum şi Alic, la fel ca şi Matei Drella, au fost chemaţi, în calitate de martor, la DNA pentru a elucida importul de cărbune.

În urmă cu mulţi ani, Drella a fost implicat alături de Aurelian Serafinceanu într-un incident cu cantități mari de carne care trebuia să asigure masa minerilor. Carnea s-a alterat şi a fost aruncată. Cam în aceeaşi perioadă, Drella – posesorul mai multor spaţii în municipiul Petroşani – a intenţionat deschiderea unei carmangerii în zona Minerul, fostul restaurant din zona centrală a Petroşaniului.

„Când voi avea ceva de comunicat, vă voi contaca”, spune Drella când este întrebat de subiectele de interes public.

Liderul de sindicat Cristian Istoc a declarat, pentru Gazeta de Dimineaţă că, deseori, a fost sunat de Matei Drella: „Am fost sunat de mai multe ori, mai ales în perioada mitingurilor, de un domn Drella. Nu am ştiut niciodată cine este. Dorea informaţii legate de proteste, dar îmi spunea şi că nu e bine să facem mişcările de protest”.