OMS a publicat STATISTICA cu numărul victimelor STRADALE dintr-un SINGUR AN. Cifra este năucitoare

OMS a publicat  STATISTICA cu numărul victimelor STRADALE dintr-un SINGUR AN. Cifra este năucitoare

Străzile ucid mai mult decât virusul HIV sau tuberculoza, iar în zona persoanelor între 5 şi 29 de ani, constituie prima cauză a mortalităţii în lume. Buletinul anual al OMS, publicat ieri, 7 decembrie, subliniază că masacrul este constant în ultimii 5 ani, cu toată existenţa de politici şi dispoziţii deja bine experimentate care ar putea face să scadă numărul morţilor, care a ajuns la 1,350 milioane/an. Asta înseamnă cât populaţia oraşului Milano. Atenţie, cifra nu e una din ultimii 10-20 de ani, ci se întâmplă anual.

''Decesele pe stradă reprezintă un preţ inacceptabil - afirmă directorul general al OMS "Statistica Mondiala privind Sănătatea), Adhanom Ghebreyesus - Nu există scuze pentru lipsa de acţiune, aceasta este o problemă cu soluţii dovedite, încercate''. Cei mai expuşi sunt bărbaţii, dintre care cei sub 25 de ani au un risc de trei ori mai mari decât femeile de a muri într-un accident. 

"Siguranţa stradală este o problemă care nu se bucură  nicăieri de atenţia cuvenită - subliniază Michael Bloomberg, ambasadorul OMS pentru bolile netransmisibile - deşi există practic oportunităţi de a salva vieţi omeneşti în lume. Cunoaştem ce fel de intervenţii funcţionează. Politici serioase şi controale stricte, proiectarea inteligentă a străzilor şi campanii eficace pentru public, pot salva milioane de vieţi în următoarele decenii''. Printre factorii care măresc riscurile, subliniază OMS, este viteza. Dacă un pieton este lovit de o maşină care circulă cu o viteză de 60km/oră, riscul de moarte creşte de 4,5 ori, faţă de un impact la 45 km/oră. Apoi sunt veşnicele probleme ale centurii de siguranţă atât anterioare cât şi posterioare, oboseala , alcoolul, neatenţia, vorbitul la telefon.

Taxa mortalităţii din pricina accidentelor stradale, care a rămas constant la nivel global în ltimii 15 ani, este de trei ori mai mare în ţările cu venituri mici, notează La Repubblica.  În Africa sunt 26,6 morţi la fiecare 100 de mii de locuitori, în timp ce în Europa sunt 9,9 morţi la fiecare 100 de mii. Regiunea europeană şi Pacificul Occidental sunt printre cele în care cifra tinde să scadă. În ceea ce priveşte tipologia victimelor, 26% sunt pietoni sau ciclişti, în timp ce 28% sunt conducători auto sau pasageri din vehiculele cu patru sau două roţi, cu motor. La morţi trebuie adăugată o cifră imensă de răniţi, care în anumiţi ani a ajuns şi la 50 de milioane, dintre care mulţi au rămas cu handicapuri de diferite feluri.

 

Ne puteți urmări și pe Google News