Omicron, predominant în Europa! Ce se întâmplă cu vaccinarea? S-a dat ordin
- Sabina Popescu
- 21 ianuarie 2022, 21:30
Tulpina Omicron a devenit predominantă în Europa, potrivit anunțului autorităților din sănătate, făcut vineri, 21 ianuarie. Oficialii s-au mobilizat de urgență. Miniștrii Sănătății din statele ce fac parte din Uniunea Europeană au fost avertizați să se pregătească pentru administrarea celei de-a patra doze de vaccin anti-COVID-19 imediat ce datele vor arăta că este necesară o nouă vaccinare.
Omicron este dominantă în Europa - este anunțul de ultimă oră al Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), cu sediul la Stockholm. Oficialii de la Bruxelles au transmis miniștrilor Sănătății din UE, în cadrul unei videoconferințe, să se mobilizeze pentru administrarea celei de-a patra doze de vaccin, în cazul în care va fi nevoie.
Omicron atacă în putere întreaga Europă
Omicron este varianta dominantă a virusului SARS-CoV-2 care circulă în Uniunea Europeană, a declarat vineri agenția de sănătate a blocului european, precizând că aceasta prezintă o „prevalență cumulată de 78%”, potrivit dw.com.
„Dacă vom vedea date care sunt concludente cu privire la necesitatea unei a patra doze, trebuie să fim pregătiți să acționăm”, a declarat comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, în fața miniștrilor UE.
Vaccinare obligatorie pentru toți adulții
Între timp, parlamentul Austriei a adoptat un mandat de vaccinare care va impune tuturor adulților din țară să se vaccineze împotriva COVID-19 începând din luna februarie. Austria este prima țară din UE care adoptă un mandat de vaccinare, în ciuda faptului că zeci de mii de cetățeni furioși continuă să protesteze împotriva unor astfel de decizii.
Legea s-a bucurat de o largă susținere în parlament, doar legislatorii de extremă dreapta votând împotrivă, în urma unui scor de 137-33. După o „fază introductivă” care se va încheia la jumătatea lunii martie, cei care refuză să se vaccineze vor fi pasibili de amenzi de până la 3.600 de euro. Mandatul se aplică doar adulților și prevede derogări pentru femeile însărcinate și pentru cei cu afecțiuni medicale care îi împiedică să se vaccineze.
Număr cadrelor medicale infectate este în creștere
În Germania se înregistrează pentru a șaptea zi un record de infecții zilnice cu coronavirus. Țara a raportat joi 133.536 de cazuri de COVID-19, față de 112.323 în ziua precedentă, arată datele Institutului Robert Koch (RKI). Rata de incidență pe șapte zile a fost, de asemenea, un record, de 638.8 noi infecții la 100.000 de persoane în șapte zile.
Federația germană a spitalelor (DKG) a avertizat cu privire la creșterea numărului de angajați din spitale care se îmbolnăvesc de COVID, într-un studiu recent realizat de Institutul German al Spitalelor. În mai mult de jumătate din spitalele din țară, s-a înregistrat o creștere între 5 și 20% a numărului de angajați care se îmbolnăvesc. Cei mai mulți dintre aceștia lucrează pe post de asistent medical.
Ce au hotărât judecătorii în legătură cu permisul de vaccinare
Franța prezintă un calendar de relaxare a restricțiilor privind COVID-19, deși se crede că valul de infecții cu Omicron nu a atins apogeul. Purtătorul de cuvânt al guvernului, Gabriel Attal, a declarat că noile reguli franceze privind permisele de vaccinare vor contribui la relaxare, chiar dacă rata de incidență continuă să crească.
Consiliul Constituțional al țării a aprobat vineri permisul de vaccinare planificat de guvern, care va impune persoanelor de peste 16 ani să prezinte un certificat de vaccinare pentru a intra în locuri publice precum restaurante sau cinematografe.
Însă instanța a adăugat o condiție, aceea ca permisul să nu fie necesar pentru a participa la reuniuni politice și a adăugat că regula permisului de vaccinare ar trebui să înceteze imediat ce nu mai este necesară.