Omenirea ar putea fi afectată de virusul aviar. Avertismentul OMS
- Emma Cristescu
- 14 iulie 2023, 23:55
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că au apărut din ce în ce mai multe focare de gripă aviară și că oamenii ar putea fi grav afectați. Ei au mai spus că virusul ar putea suferi mutații în curând.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a transmis că au fost detectate tot mai multe focare de gripă aviară și că acestea ar putea infecta mai ușor oamenii, mai ales dacă virusul ar suferi noi mutații.
„Unele mamifere pot servi drept recipiente în care se pot amesteca (diferiți) viruși gripali, ceea ce duce la apariția de noi viruși care pot fi mai dăunători pentru animale și oameni", se indică într-o declarație comună cu Agenția ONU pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor.
În 2020, o variantă a virusului a provocat decese semnificative în rândul păsărilor de curte și păsărilor sălbatice din Africa, Asia și Europa, apoi s-a răspândit în America de Nord, Centrală și de Sud.
Un total de 67 de țări de pe cinci continente au raportat cazuri în 2022, cu 131 de milioane de păsări domestice moarte din cauza bolii. Anul acesta, alte paisprezece țări au raportat focare, majoritatea în America.
Virusul gripei aviare, depistat la om
În mai, doi muncitori din Marea Britanie, s-au infectat cu virusul gripei aviare și au fost izolați. Medicii virusologi bănuiesc că prima persoană infectată a inhalat acest virus.
„La nivel mondial nu există nicio dovadă de răspândire a acestei tulpini de la o persoană la alta, dar știm că virusurile evoluează în permanență și rămânem vigilenți la orice dovadă de schimbare a riscului pentru populație. Rămâne esențial ca oamenii să evite să atingă păsările bolnave sau moarte și să urmeze sfaturile oficiale privind raportarea cazurilor, a adăugat a declarat medicul șef, profesorul Susan Hopkins.
„La fel ca COVID, virusul gripei aviare se schimbă permanent, nu rămâne niciodată la fel. Nu poți spune că nu se va adapta niciodată, că nu se va schimba niciodată într-un mod care să provoace următoarea pandemie, dar cred că este un risc foarte scăzut în acest moment. Cred că este un risc scăzut să avem o altă pandemie de gripă. Nu va fi această tulpină. Va fi altceva care ne va surprinde”, a spus a spus Paul Digard, virusolog la Universitatea din Edinburgh.