Omar Hayssam rămâne după gratii. Instanța i-a respins cererea de eliberare

Omar Hayssam rămâne după gratii. Instanța i-a respins cererea de eliberare Sursa Foto: Arhiva EVZ

Omar Hayssam rămâne după gratii, dat fiind că Judecătoria Moreni i-a respins cererea de eliberare condiționată. Omul de afaceri sirian are de executat o pedeapsă cu închisoarea de 23 de ani, în trei dosare. Decizia judecătorilor nu este definitivă. Pe de altă parte, Hayssam poate reveni cu o cerere nouă peste un an.

Omar Hayssam, considerat primul terorist al României va continua să-și execute pedeapsa cu închisoarea. El a fost condamnat la 23 de ani, pentru infracțiuni comise în trei dosare penale. Judecătoria Moreni i-a respins cererea de eliberare condiționată, însă decizia nu este definitivă.

Judecătorii au apreciat că solicitarea nu are un temei care să justifice punerea în libertate a lui Omar Hayssam. Sirianul mai are la dispoziție, însă, posibilitatea de a contesta decizia.

De asemenea, Hayssam poate să revină cu o cerere de eliberare condiționată peste un an, conform sentinței pronunțată în instanță.

Ne puteți urmări și pe Google News

Omar Hayssam nu a avut câștig în fața instanței

Judecătorii au respins cererea formulată pentru eliberare condiționată de omul de afaceri sirian. Acesta execută o sentință de 23 de ani rezultată din contopirea pedepeselor în trei dosare. Între acestea este și dosarul răpirii jurnaliștilor în Irak.

Judecătoria Moreni a respins cererea de eliberare condiţionată formulată de Omar Hayssam, dar decizia nu este definitivă. Sirianul poate formula contestație în termen de trei zile. De asemenea va avea dreptul la o nouă cerere în octombrie 2024.

„Respinge ca neîntemeiată cererea. Menţine termenul pentru rediscutarea cererii după data de 25.10.2024. Cu drept de a formula contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare”, se arată în hotărârea instanţei.

Jurnaliștii răpiți în Irak

Jurnaliștii răpiți în Irak Sursa foto: EVZ

Condamnat la 23 de ani

Omar Hayssam a fost condamnat, în anul 2014, la 23 de ani şi patru luni de închisoare. Judecătorii au ajuns la această pedeapsă în urma contopirii pedepselor din trei dosare în care fusese condamnat pentru terorism, înşelăciune şi fraude.

Este vorba despre dosarul răpirii jurnaliștilor în Irak, dosarul înşelăciunii în cazul Volvo şi cel al fraudelor din cauza Foresta Nehoiu.

În urmă cu cinci ani, Omar Hayssam a cerut întreruperea pedepsei din motive medicale. Și atunci i-a fost respinsă solicitarea, lucru de înțeles având în vedere antecedentele sale.

Omar Hayssam a fugit din țară

În 2005, autorităţile române îl reţineau pe Hayssam pentru infracţiuni economice, într-un dosar penal. Aceasta la scurtă vreme după ce președintele României, Traian Băsescu, anunța că este implicat și în răpirea jurnaliştilor Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian, la Bagdad.

Un an mai târziu, instanţa a dispus eliberarea sa din motive medicale, la propunerea procurorului Ciprian Nastasiu. Sirianul a cerut să fie pus în libertate pe motiv că starea sa de sănătate s-a degradat, după o operaţie pentru cancer la colon.

În 30 iunie 2006, Hayssam a fugit din România la bordul unei nave și a fost dat în urmărire generală la nivel naţional şi internaţional. Omar Hayssam a fost adus în România în iulie 2013, după şapte ani de la fugă sa din ţară.