Omar Hayssam își face doctorat în pușcărie. Poate fi eliberat în 2029

Omar Hayssam își face doctorat în pușcărie. Poate fi eliberat în 2029Sursa Foto: Arhiva EVZ

Omar Hayssam, cel mai cunoscut terorist condamnat în România, își concepe teza de doctorat în pușcărie. Sirianul execută o pedeapsă de 24 de ani și își dorește un regim de detenție mai blând. În acest sens, a făcut o solicitare către instanța de judecată invocând mai multe motive legate de sănătate, vârstă, dar și de dorința de a-și aprofunda studiile.

Omar Hayssam a solicitat judecătorilor un regim de detenție mai blând, în pușcărie, unde execută o pedeapsă de 24 de ani. El a a primit condamnări în cinci dosare penale, pentru terorism, fugă din țară și trei infracțiuni economice. Sirianul este închis la penitenciarul Mărgineni, unde își execută pedeapsa. Din pușcărie, Hayssam a solicitat să-i fie schimbat regimul de detenție de la „închis”, la „semideschis” invocând mai multe motive care i-ar permite acest lucru. La începutul acestui an, pe 2 februarie, cererea sa a fost respinsă de judecători, ca nefondată, și i-a fost menținut regimul de executare a pedepsei, „închis”.

Conform motivării Judecătoriei Moreni, care i-a analizat cererea, avocatul lui Omar Hayssam a arătat că acesta a avut un comportament ireproșabil în pușcărie, are probleme de sănătate și, în plus, lucrează și la o teză de doctorat.

„Solicită să se aibă în vedere starea de sănătate, timpul scurs de la acordarea regimului închis, fracția de pedeapsă rămasă de executat până la dobândirea vocației la liberare condiționată (având în vedere că, la data de 01.03.2023 împlinește 60 de ani), precum și comportamentul în penitenciar; A avut un comportament exemplar, nu a avut abateri disciplinare și a fost recompensat;

Se impune să se aibă în vedere dispozițiile regulamentului de aplicare a legii, art. 28 alin. 2 rap. la art. 39 alin. 2 din lege; (n.r. – Administrația Națională a Penitenciarelor și administrația penitenciarului au obligația de a asigura, în condițiile legii, protecția și asistența deținuților vulnerabili. La stabilirea regimului de detenție se are în vedere inclusiv vârsta și starea de sănătate a deținutului)”, a arătat Omar Hayssam, conform deciziei judecătorilor.

Omar Hayssam poate spera la eliberare în 2029

Sirianul a participat, se arată în cerere, la programe educaționale, are pregătire academică și și este dornic să-și continue studiile postuniversitare și să obțină un doctorat. În plus, este grav bolnav, suferind de maladia Parkinson și dorește să aibă o relație mai apropiată cu nepoții săi, lucru dificil în condițiile menținerii regimului închis de detenție.

Omar Hayssam a făcut și o contestație în anulare împotriva deciziei judecătorului de supraveghere, care i-a respins cererea, iar acum așteaptă soluția. Sirianul condamnat pentru terorism este închis la Penitenciarul Mărgineni, unde își execută pedeapsa primită în mai multe dosare penale.

El a fost condamnat la 23 de ani și patru luni în „Dosarul Manhattan”, la 20 de ani în dosarul răpirii jurnaliștilor români în Irak, la 16 ani, în dosarul Volvo Truck, la trei ani în dosarul Foresta Nehoiu și, în cele din urmă, la doi ani în dosarul fugii din țară. După contopirea pedepselor și aplicarea sporurilor stabilite prin lege, judecătorii au ajuns la concluzia că Omar Hayssam trebuie să petreacă după gratii 24 de ani.

Hayssam, în vârstă de peste 60 de ani va avea dreptul să ceară eliberarea condiționată după finalizarea a două treimi din pedeapsă, undeva în anul 2029. Până atunci, încearcă să obțină un regim mai blând de detenție.