Magistraţii de la Curtea de Apel Ploieşti au admis sesizarea formulată de Comisia de evaluare a incidenţei aplicării legii penale mai favorabile din cadrul Penitenciarului Mărgineni privind pe condamnatul Omar Hayssam şi au descontopit cele trei pedepse definitive pe care acesta le avea, repunându-le în individualitatea lor.

În baza noului Cod Penal, unele dintre aceste pedepse repuse în individualitatea lor au fost reduse, instanţa stabilind pedeapsa principală cea mai grea, aceea de 13 ani şi patru luni închisoare, rezultată după aplicarea noilor prevederi penale în dosarul răpirii jurnaliştilor. La această pedeapsă instanţa a adăugat un spor de o treime din totalul de 30 de ani al celorlalte pedepse, astfel că, în final, condamnatul va executa pedeapsa principală de 23 de ani şi patru luni de închisoare.

Decizia poate fi atacată

De asemenea, acesta va executa pedeapsa complementară cea mai grea, aceea de cinci ani de interzicere a drepturilor. Curtea de Apel Ploieşti a dispus anularea mandatelor de executare a pedepsei închisorii emise anterior cu privire la condamnat şi emiterea unui nou mandat de executare a pedepsei închisorii, conform ultimelor dispoziţiilor. Decizia magistraţilor nu este definitivă, ea putând fi contestată în termen de trei zile de la comunicare.

Omar Hayssam a fost condamnat definitiv de instanţele din România în trei dosare, el primind 20 de ani de închisoare pentru răpirea jurnaliştilor români în Irak, 16 ani de închisoare în dosarul "Volvo Truck" şi trei ani de închisoare în dosarul "Foresta Nehoiu". El a reuşit să fugă din România în anul 2006, fiind adus în ţară pe 19 iulie anul trecut. Este încarcerat în prezent în Penitenciarul Mărgineni