Oltchim Râmnicu Vâlcea rămâne una dintre echipele memorabile ale sportului românesc.

Faliment după 40 de ani glorioși

Handbalistele din Zăvoi au scris istorie într-un sport cu mare priză la publicul din România și au dominat mulți ani competiția internă. Gruparea vâlceană a luat ființă în 1973, iar prima denumire a fost Chimistul. A trăit timp de 40 de ani și a sucombat în 2013. Cu un an mai devreme, Combinatul chimic, măcinat de mari probleme financiare, își retrăsese sprijinul, așa că sfârșitul devenise doar o chestiune de timp.

 

Au jucat o finală de Liga Campionilor

De-a lungul existenței, handbalistele de la Oltchim au adus la Râmnicu Vâlcea 19 titluri interne, 13 Cupe ale României și două Supercupe interne. Pe plan internațional, clubul a atins apogeul în 2010. An în care a luptat cu trofeul Ligii Campionilor pe masă. Vâlcencele au înfruntat redutabila grupare Viborg, iar danezele s-au impus pe teren propriu, scor 28-21 și în deplasare, scor 32-31. Cam tot ce-a avut mai bun handbalul feminin românesc a trecut prin Zăvoi. De referință rămân Simona Iovănescu, Mariana Târcă, Valentina Cozma, Simona Gogîrlă, Cristina Vărzaru, Steluța Luca, Luminița Huțupan, Cristina Neagu, Oana Manea, Adriana Nechita sau Paula Ungureanu.

 

O nouă formație la Vâlcea, dar fără legătură cu Oltchim

În 2013, rămas fără sumele considerabile venite dinspre combinatul chimic, Oltchim a dat faliment. Formația nu s-a mai înscris în Liga Campionilor, deși ar fi fost cap de serie la tragerea la sorți. Tot atunci, la inițiativa autorităților locale a fost înființată echipa Handbal Club Oltenia, care a preluat de la Oltchim locul în prima divizie.

Dar această formație nu este considerată continuatoarea glorioasei predecesoare, pentru că n-a primit și palmaresul.