Oltchim a devenit, din pix, regina companiilor profitabile

Oltchim a devenit, din pix, regina companiilor profitabile

Ne-am obișțnuit cu știri despre situația dezastruoasă a Oltchim și despre protestele salariale de acolo. Recent, situația pare să se fi redresat, cât de cât. Însă, statistic, artificiile statului au făcut din Oltchim perla economiei

Ministerul Finanțelor a publicat, ieri, rezultatele financiare ale companiilor pentru anul trecut. În timp ce Romgaz, Electrica, Transelectica, vârfurile domeniului energetic, au consemnat câștiguri constante, Oltchim apare cu un profit uriaș. Compania de stat a realizat nu mai puțin de 2,2 miliarde de lei câștig net, la o cifră de afaceri de trei ori mai mică.

Secretul din spatele „succesului”

Nu este însă rezultatul activității de zi cu zi a companiei, ci al ștergerii de datorii. În 2015, Oltchim a beneficiat de anularea unor datorii în valoare de 2,35 miliarde de lei. În lipsa acestei facilități, cu un an în urmă, deci în 2014, Oltchim înregistra o pierdere de 459 de milioane de lei. O evoluție pozitivă în 2015 față de 2014 a fost totuși cifra de afaceri, care a crescut cu aproape 20% de la un la altul, atingând un nivel de 747 de milioane de lei.

În schimb, dacă ne referim la rezultatul din activitatea curentă, avem de-a face mai degrabă cu o pierdere în 2015, în condițiile în care datoriile șterse sunt de 2,35 de miliarde de lei, iar câștigul net raportat la final de an de numai 2,2 miliarde de lei.

De abia în 2016, compania a înregistrat un profit net din activitatea efectivă, potrivit raportărilor administratorului judiciar. Astfel, în primul trimestru Combinatul ar fi consemnat un câștig brut de 1,3 milioane de euro, „primul profit din activitatea curentă după 2006”, anunța administratorul judiciar.

Profitul net realizat de Oltchim anul trecut este de două ori mai mare decât al Romgaz

Rămâne de văzut cât de profitabilă va rămâne Oltchim, ținând cont că ștergerea de datorii de anul trecut a determinat Comisia Europeană să deschidă o investigație, analizând dacă facilitatea nu a creat Oltchim un avantaj în fața competitorilor. Singura situație în care Comisia Europeană ar fi permis acordarea unui ajutor de stat ar fi fost dacă acesta era pentru salvarea sau redresarea companiei, or, consemna CE, nici un plan de redresare nu a fost prezentat Comisiei înainte de anularea datoriilor.

Ce rezultate au înregistrat perlele economiei

Cele mai performante companii din România, cele din sectorul energetic, au consemnat anul trecut profituri în linie cu ceilalți ani, dar mult sub câștigul raportat de combinatul de la Vâlcea. Romgaz a rămas liderul sectorului energetic, cu un profit de 1,19 miliarde de lei, în ușoară scădere față de anul anterior, când câștigul a fost de 1,4 miliarde de lei. Transelectrica a consemnat în 2015 un profit similar cu cel din 2014, respectiv 360 de milioane de lei. Pentru Electrica, profitul net a crescut de la un an la altul, de la 269 de milioane de lei în 2014, la 300 de milioane de lei.