Olimpiada de la Paris schimbă modul în care vor fi organizate Jocurile Olimpice ale viitorului

Olimpiada de la Paris schimbă modul în care vor fi organizate Jocurile Olimpice ale viitorului Jocurile Olimpice de la Paris 2024. Sursă foto: International Olympic Committe

Jean-Loup Chappelet, profesor de management, respinge criticile aduse la adresa sustenabilității economice și de mediu a Jocurilor Olimpice și spune că „Paris 2024 va schimba, fără îndoială, modul în care vor fi organizate Jocurile Olimpice ale viitorului”.

Olimpiada de la Paris și criticile ecologiștilor

Pe măsură ce Paris 2024 se apropie, criticile obișnuite înfloresc la adresa Jocurilor Olimpice și Paralimpice (JOP), a Comitetului lor de organizare (Cojop) și a sponsorului acestora, Comitetul Olimpic Internațional (CIO): model economic nesustenabil, depășiri semnificative de buget, bilanț carbon dramatic, un spectacol de regândit...

Aceste critici sunt parțial justificate, dar există multe excepții: Munchen 1972, Los Angeles 1984, Barcelona 1992, Vancouver 2010, Londra 2012, pentru a numi doar câteva exemple. Mai presus de toate, Paris 2024 încearcă o nouă abordare care nu este deloc luată în considerare de majoritatea acestor critici bazate pe un trecut depășit. O abordare care va schimba, fără îndoială, modul în care sunt organizate Jocurile Olimpice ale viitorului.

În primul rând, candidatura de la Paris nu a făcut obiectul unei supralicitații, așa cum a fost cazul când erau unsprezece orașe candidate. Pentru 2024, au fost doar două candidate (Paris și Los Angeles) și CIO le-a acordat simultan JO din 2024 și 2028, așa cum a cerut și obținut Coubertin pentru Paris 1924 și Amsterdam 1928. Prin urmare, faimosul „blestem al câștigătorului” nu s-a adeverit, din lipsă de luptători. Nu mai există odată cu noua procedură de atribuire a JO de către CIO.

Ne puteți urmări și pe Google News

Renovări și dezvoltatori privați

Spre deosebire de politica de supralicitare care a dus la construcții supradimensionate și inutile după Jocuri (celebrii „elefanți albi”), Paris 2024 a construit foarte puține facilități sportive (o piscină mare și o sală de sport polivalentă) și a încurajat multe renovări ale instalațiilor existente (Grand Palais, portul de agrement din Marsilia etc.) sau dezvoltarea de numeroase situri temporare (la Concorde, Turnul Eiffel etc.).

Principalele dotări nesportive, satul olimpic și satul media, au fost construite de dezvoltatori privați care vor revinde sau închiria apartamentele astfel create pentru populația pariziană.

Jocurile Olimpice

Jocurile Olimpice Paris. Sursa foto: Facebook

Costul și amprenta de carbon ale construcției Olimpice de la Paris 2024 au fost reduse la minimum. În plus, renovările au făcut posibilă îmbunătățirea echilibrului energetic al numeroaselor locuri de competiție sau antrenament care vor fi întreținute după Jocurile Olimpice de către comunitățile care le operează.

În ceea ce privește organizarea în sine, este bine cunoscut faptul că trei sferturi din impactul asupra mediului provin din transportul către locurile de desfășurare în timpul evenimentului. Prin natura lor, JO reunesc participanți și spectatori din peste două sute de țări. Desigur, nu toți vin cu trenul!

Pe de altă parte, în timpul Jocurilor sunt favorizate transportul în comun, autobuzele și mașinile electrice, toată energia electrică folosită pe site-urile olimpice este regenerabilă etc. Paris 2024 își propune să își reducă la jumătate amprenta de carbon în comparație cu Rio 2016.

Buget aproape echilibrat pentru Jocurile Olimpice de la Paris

Aceste diverse măsuri au făcut posibilă până acum stabilizarea bugetului la aproximativ 9 miliarde de euro – 4,5 miliarde pentru Cojop și 4,5 pentru Olympic Works Delivery Company (Solideo), o instituție publică responsabilă de construcții și renovări. Bugetul Cojop este aproape echilibrat cu venituri comerciale și parțial exogene.

Cel al Solideo este susținut aproximativ jumătate de dezvoltatori privați (satele), restul de autoritățile locale și de stat. Trebuie desigur să adăugăm acestor bugete costurile enorme de securitate pentru asigurarea ordinii publice (armata, poliția, diverse prime etc.), doar parțial compensate de venituri fiscale suplimentare. Pe bună dreptate nu sunt luate în considerare îmbunătățirile la metrou, la rețeaua de purificare a apei (pentru a putea înota în Sena), la spațiile publice etc.

Desigur, va trebui să așteptăm raportul final al Curții de Conturi pentru a avea o evaluare obiectivă, dar să înțelegem mai întâi ce s-a schimbat înainte de a prezice iminentul sfârșit al Jocurilor, așa cum scria un jurnalist de la Times (Londra) după... JO Paris 1924!, potrivit Le Monde.

(Traducerea: Ruxandra Lambru, RADOR RADIO ROMANIA)

Revista presei