Oligarhi ruși și uzbeci, acuzați de fraudă pentru cetățenia Republicii Moldova

Oligarhi ruși și uzbeci, acuzați de fraudă pentru cetățenia Republicii Moldova Sursa foto: dreamstime.com

Oligarhi ruși și uzbeci sunt acuzați de fraudă pentru a obține cetățenia Republicii Moldova. Totuși, numele acestora nu au fost deocamdată dezvăluite pentru a nu periclita ancheta.

Directorul Agenţiei Servicii Publice (ASP), Mircea Eșanu, a anunțat că, în ultimii doi ani, instituția pe care o conduce a înregistrat 30 de încercări de a obţine cetăţenia moldovenească prin mijloace frauduloase.

Cetățenia moldovenească, atracția oligarhilor

Două dintre aceste cazuri au implicat magnați ruși și uzbeci. „În toate cazurile, trimitem copii cu cereri către Federația Rusă, Ucraina și către toate statele din care primim documente legalizate. De ceva vreme nu am primit niciun răspuns din partea Federației Ruse dar, de un an încoace, ei răspund la mesaje spunându-ne dacă au emis sau nu un astfel de act”, a explicat oficialul.

Au existat „cazuri foarte interesante”, recent, a mai spus oficialul. E vorba despre „magnati, multimilionari ruși care au solicitat cetățenia moldovenească”. Eșanu nu le-a dat numele, întrucât ASP, împreună cu Centrul Naţional Anticorupţie, efectuează în prezent o anchetă.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Știm sigur că aceasta este o fraudă, le-am refuzat deja cetățenia, dar vrem să ne asigurăm că oamenii care au contribuit sau au fost complici la aceste infracțiuni pot fi puși sub anchetă”, a explicat oficialul.

S-a ajuns la anchetă

Mircea Eșanu a subliniat că sunt cel puțin două cazuri de „magnați multimilionari” din Rusia și Uzbekistan care au încercat să obțină în mod fraudulos pașapoarte moldovenești. După finalizarea anchetei, detaliile cazurilor vor fi făcute publice.

Majoritatea celor care au solicitat cetățenia în perioada 2022-2023 erau cetățeni ruși (70%).

„În perioada 2022-2023 avem 19.200 de solicitări. Aproximativ 70% dintre aceștia sunt de la cetățeni ai Federației Ruse, Ucraina este pe locul doi (aproximativ 4.000 de cereri), Belarus pe locul trei, iar România pe locul patru.

În cazul belarușilor și românilor, cifra este foarte mică. În ultimii doi ani, aproximativ 100 de persoane din România au solicitat cetățenia Republicii Moldova. Mai avem dosare din Israel și Turcia, dar sunt foarte puține”, a mai spus șeful ASP.

Pașaport Republica Moldova

Pașaport Republica Moldova © Olga Ternavskaia | Dreamstime.com

Cine și cum poate obține cetățenia Republicii Moldova

Eșanu a precizat că Republica Moldova „nu distribuie cetățenia în stânga și în dreapta”. Majoritatea celor care solicită cetățenia sunt descendenți ai celor născuți pe teritoriul Moldovei, sau cei care ei înșiși s-au născut aici, dar au plecat în Federația Rusă în anii 1990 și au renunțat la cetățenia moldovenească (la vremea aceea aceasta era o condiție necesară pentru obținerea unui pașaport rusesc).

În același timp, soțiile sau soții cetățenilor moldoveni nu pot obține doar un pașaport - trebuie să promoveze un examen de cunoaștere a limbii române, să cunoască istoria și Constituția țării. De asemenea, ei trebuie să locuiască în ţară cel puţin 3 ani, a precizat Esanu, potrivit Notka.