Oleg Serebrian: Buletine de vot pentru alegerile din Rusia au fost tipărite ilegal în regiunea transnistreană

Oleg Serebrian: Buletine de vot pentru alegerile din Rusia au fost tipărite ilegal în regiunea transnistreanăAlegeri în Rusia. Sursa foto: Dreamstime.com

Buletinele de vot pentru alegerile prezidențiale din Rusia, care se vor desfășura și în regiunea transnistreană, cel mai probabil sunt tipărite în stânga Nistrului, a declarat viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian. Potrivit acestuia, organizarea alegerilor prezidențiale ruse în stânga Nistrului este ilegală, respectiv, și transportarea buletinelor de vot în regiune.

„Este ilegală și calea cum vor ajunge spre regiune și alegerile sunt ilegal organizate și felul cum se vor duce din regiunea transnistreană, de asemenea, pentru că căile legale nu au fost folosite. Deci, există diferite supoziții și cel mai probabil aceste buletine de vot au fo, citat de radiomoldova.md.

Alegeri în Rusia. Moscova vrea să deschidă șase secții de vot în Transnistria

Pentru aceste alegeri, Moscova intenționează să deschidă șase secții de votare pe teritoriul regiunii transnistrene, deși autoritățile de la Chișinău și-au dat acordul pentru o singură secție de votare, în incinta Ambasadei Federației Ruse. Ministerul de Externe i-a înmânat o notă de protest Ambasadorului Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, și a calificat această acțiune drept sfidare a normelor și principiilor internaționale.

Scrutinul din Rusia este programat pentru 15-17 martie, iar Vladimir Putin candidează pentru a cincea oară la președinție și vrea să-și prelungească mandatul cu încă șase ani. În cursa electorală s-au înscris și alți trei contracandidați. Experții internaționali consideră scrutinul nedemocratic.

Vladimir Putin

Sursa foto: Dreamstime.com

Preşedinta proeuropeană a Republicii Moldova, Maia Sandu, a denunţat invazia Moscovei în Ucraina şi acuză Kremlinul că a complotat pentru a o înlătura de la putere. Rusia, la rândul ei, o acuză pe Sandu că promovează rusofobia.

Transnistria s-a desprins din Republica Moldova în timp ce Uniunea Sovietică se prăbuşea şi a rămas la graniţa de est a ţării cu Ucraina timp de peste 30 de ani fără a avea recunoaştere internaţională. Teritoriul depinde în mare măsură de ajutorul Rusiei, în condiţiile în care aproximativ 1.500 de "pacificatori" ruşi rămân staţionaţi în regiune. Tensiunea a crescut între autorităţi şi conducerea transnistreană de când Republica Moldova a impus taxe vamale pentru bunurile care intră şi ies din Transnistria, ca parte a eforturilor sale de a adera la Uniunea Europeană, menţionează Reuters.