Olaf Scholz pledează pentru majoritate mai degrabă decât unanimitate pe fiscalitate și diplomație europeană

Olaf Scholz Sursa foto: EPA/CLEMENS BILAN

Votul majoritar ar putea fi pus în aplicare mai întâi în domenii “unde este deosebit de important ca Europa să vorbească pe o singură voce”, potrivit cancelarului german.

Cancelarul german, Olaf Scholz, a estimat, luni 29 august, că Uniunea Europeană (UE) ar trebui să treacă treptat de la regula unanimității la cea a majorității în domeniile fiscalității și afacerilor externe, o evoluție inevitabila în perspectiva extinderii blocului cu noi membri. 

În discursul intitulat "Europa este viitorul nostru" rostit luni la Praga, capitala Republicii Cehe, Olaf Scholz a reafirmat angajamentul Germaniei pentru extinderea UE, subliniind că țările din Balcanii de Vest, dar și Ucraina și Moldova, ca și Georgia în final au vocația să între în UE. 

Dl Scholz a mers până la a evoca "o Uniune Europeană cu 30 sau 36 de state", foarte "diferită de Uniunea noastră actuală". "Centrul Europei se deplasează spre est", a estimat el. 

Tranziție treptată

Totuși, în această Uniune lărgită, diferențele între statele membre se vor accentua în ce privește interesele politice, influența economică și sistemele de securitate socială" a remarcat cancelarul german. În situația în care astăzi se cere unanimitate, riscul ca un singur stat membru să-și folosească dreptul de veto și să-i împiedice pe toți ceilalți să meargă înainte crește cu fiecare nou intrat în bloc" a subliniat el. 

"Am propus deci trecerea treptată spre un vot cu majoritate pentru politică comună a afacerilor externe, dar și în alte domenii, ca politică fiscală - știind că o asemenea evoluție nu va fi fără consecințe pentru Germania", a spus Olaf  Scholz

În opinia lui, "a respecta în continuare principiul unanimității nu funcționează atâta vreme cât presiunea pentru a acționa este slabă. 

Dar nu mai este cazul, având în vedere schimbarea de epocă" provocată, potrivit lui, de invadarea Ucrainei de către Rusia. 

Votul cu majoritate ar putea fi pus în practică mai întâi în domenii "unde este crucial ca Europa să vorbească pe o singură voce", ca deciziile privind sancțiunile legate de drepturile omului. 

Olaf Scholz și-a reafirmat de altfel sprijinul pentru propunerea președintelui Republicii Franceze, Emmanuel Macron, de a crea o "comunitate politică europeană" care ar permite "discuții regulate la nivel politic" între liderii UE și "partenerii lor europeni". 

În cadrul acestui forum "am discuta o dată sau de două ori pe an despre teme centrale care privesc continentul nostru în ansamblu: securitate, energie, climă sau conectivitate”, a subliniat cancelarul german, notează lemonde.fr

(Traducere Rador)