Olaf Scholz pledează la Strasbourg pentru o Uniune extinsă şi reformată

Olaf Scholz pledează la Strasbourg pentru o Uniune extinsă şi reformată Sursa foto: Razvan ValcaneantuEEC

Cancelarul german, foarte aşteptat de eurodeputaţii reuniţi la Strasbourg privind viziunea sa despre Europa, pledează pentru o extindere a votului cu majoritate calificată şi o înmulţire a acordurilor comerciale cu ţările în dezvoltare.

-La opt luni după discursul privind Uniunea Europeană de la universitatea de la Praga, Olaf Scholz a vorbit din nou marţi despre viitorul Uniunii, în faţa eurodeputaţilor reuniţi la Strasbourg. Discursul lui era cu atât mai aşteptat cu cât Berlinul şi-a iritat mult partenerii europeni în ultimele luni, scrie lesechos.fr.

Pe 9 mai, Ziua Europei, el s-a mulţumit totuşi să reafirme marile principii consensuale. "Am fi putut spera la un text mai îndrăzneţ, cu propuneri mai precise", notează Johannes Lindner, co-director al Centrului Jacques Delors.

Să se distanţeze de Macron

Olaf Scholz a profitat de ocazie ca să se distanţeze de Emmanuel Macron pe mai multe dosare, fără a menţiona o singură dată Franţa. "Nu este ceva nou, deoarece deja la Praga, această omitere a Hexagonului a fost remarcată", analizează Eric Maurice, de la Fundaţia Robert Schuman.

Ne puteți urmări și pe Google News

În perspectiva creării unei UE "geopolitice", cancelarul s-a pozioţionat clar pentru o extindere cu ţările din Balcani, Ucraina, Moldova şi "pe termen lung", Georgia. Potrivit lui nu e vorba de "altruism", ci de "a garanta pacea în Europa după ruptura pe care a marcat-o invadarea Ucrainei de către Rusia".

Reforma guvernării

Şeful guvernului german a menţionat dificultăţile persistente între Serbia şi Kosovo, dar nu a vorbit despre altele. Recentul aflux de cereale ucrainene în Europa centrală a arătat de exemplu limitele solidarităţii mai multor guverne.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, care a primit-o pe Ursula von der Leyen la Kiev marţi, a denunţat "măsurile lor protecţioniste stricte, chiar crude" a căror "suprimare cât mai repede posibil" a cerut-o.

Aderarea Ucrainei, importantă demografic şi superputere agricolă, ar schimba faţa UE. De unde necesitatea de a reforma guvernarea Uniunii. Olaf Scholz a pledat din nou pentru o extindere a votului cu majoritate calificaă la domeniile politică externă şi fiscalitate, dar din nou fără a intra în detalii.

Distanţări

Manfred Weber, preşedintele grupului PPE (conservator) în Parlament, a comentat sever neclaritatea spuselor sale, estimând că "Europa are nevoie de o orientare venită de la Berlin". Ca orientare, Olaf Schol s-a poziţionat în dezbaterile din ultimele săptămâni.

După interviul din "Les Echos" al lui Emmanuel Macron care, revenit din China, la începutul lui aprilie, se distanţa de Washington, cancelarul aminteşte astăzi că "Statele Unite rămân aliatul cel mai important al Europei".

În legătură cu China, esenţială pentru industria exportatoare germană, şeful guvernului cere un "de-risking [sic] inteligent", nu o decuplare. (Rador)