Oh, domnule președinte... Biden nu știe cu cine se întâlnește la Casa Albă. Avalanșă de gafe a președintelui SUA

Oh, domnule președinte... Biden nu știe cu cine se întâlnește la Casa Albă. Avalanșă de gafe a președintelui SUA Sursa foto: EPA/JIM LO SCALZO

Președintele american Joe Biden a făcut o nouă serie de gafe, în cascadă, cu ocazia vizitei premierului britanic Rishi Sunak.

Joe Biden l-a făcut pe Rishi Sunak președinte al Regatului Unit, dar, mai întâi, l-a botezat pe premierul britanic „Rashee Sanook”. 

Întâmpinându-l pe premierul britanic la Casa Albă, pentru prima dată, Biden a amestecat titlurile, adresându-se în mod greșit lui Sunak drept „domnule președinte”. Premierul britanic a zâmbit politicos în fața acestei gafe, în timp ce Biden a fost forțat rapid să se corecteze. "Domnul presedinte?" a continuat Biden. „Eu doar vreau să vă promovez! Domnule prim-ministru, este grozav să vă am ca invnvitat.”

În ciuda gafei lui Biden, cei doi demnitari păreau relaxați unul în compania celuilalt, când s-au întâlnit. Reporterii au fost invitați să asiste la primele 10 minute ale discuției lor în Biroul Oval, timp în care cei doi au discutat despre „invazia brutală” a Ucrainei și despre revoluția AI.

Ne puteți urmări și pe Google News

Relația specială dintre SUA și Marea Britanie, dincolo de momentele penibile

Apoi au vorbit în privat timp de peste o oră. Biden le-a spus reporterilor că așa-numita „relație specială” dintre Marea Britanie și SUA este „în foarte bună”.

„Împreună, oferim ajutor economic și umanitar și sisteme de securitate Ucrainei în lupta lor împotriva unei invazii brutale din Rusia”, a spus Biden. „Economia globală trece prin cea mai mare transformare care a avut loc de la revoluția industrială.”

Premierul britanic Rishi Sunak începe a efectuat o vizită oficială de două zile în Statele Unite, unde va încerca să-l convingă pe președintele Joe Biden să deschidă piața americană pentru exporturile britanice. La Washington, premierul britanic se întâlnește și cu mai mulți lideri din Congres, precum și cu reprezentanții mediului de afaceri.

„Marea Britanie și Statele Unite au lucrat mereu în tandem pentru a ne proteja popoarele și stilul de viață. Pe măsură ce provocările și amenințările se schimbă, trebuie și noi să construim o alianță care ne protejează economiile”, a declarat Sunak. Relațiile bilaterale sunt în dificultate, iar surse de la Londra au confirmat că Marea Britanie renunțase la ideea unui acord de comerț liber cu SUA. Aceasta fusese una dintre cele mai mari promisiuni de „eliberare” a guvernului de la Londra după Brexit.