Evenimentul Zilei > Actualitate > Ofițerii de legătură la US CENTCOM vor avea un statut special. Documentul va fi aprobat de Guvern
Ofițerii de legătură la US CENTCOM vor avea un statut special. Documentul va fi aprobat de Guvern

Ofițerii de legătură la US CENTCOM vor avea un statut special. Documentul va fi aprobat de Guvern

Un acord bilateral încheiat între Pentagon și MApN reglementează statutul ofițerilor de legătură cu US CENTCOM, centrul de comandă care coordonează operațiunile militare desfășurate de Statele Unite și aliații săi.

Statutul ofițerilor de legătură ai Statului Major al Apărării la US CENTCOM – Comandamentul Central al armatei SUA – va fi reglementat prin hotărâre de guvern. Statutul ofițerilor de legătură la US CENTCOM face obiectul unui acord româno-american și a primit avizul CSAT.

US CENTCOM este centrul de comandă care coordonează operațiunile coaliției militare formată dintr-un număr de 47 de state. Comandamentul Central conduce și facilitează activitățile și operațiile militare pe care le desfășoară Statele Unite împreună cu partenerii și aliații săi.

Printre operațiunile derulate sub comanda US CENTCOM se niumără Iraqi Freedom, Enduring Freedom, Resolute Support (Afganistan), Inherent Resolve.

Drept urmare, statutul ofițerilor de legătură ai Statului Major al Apărării la US CENTCOM a făcut obiectul unui acord încheiat între Pentagon și MApN. Documentul a fost semnat la Tampa, în Statele Unite, pe 5 februarie a.c. și la București pe 21 martie.

Această reglementare, de tip bilateral a fost solicitată de Statele Unite pentru a clarifica situația ofițerilor de legătură. Statutul, care a primit și avizul CSAT, va fi aprobat printr-o hotărâre de guvern. De altfel, proiectul acestui act normative a fost pus în dezbatere publică.

Ce prevede acordul cu US CENTCOM

Comandantul US CENTCOM a solicitat ca șeful echipei de legătură să reprezinte „conducerea militară superioară” națională și să coopereze direct cu șeful Apărării. În baza acestui document, ofițerii de legătură români vor fi implicați în planificarea la nivel strategic, generarea forțelor, sprijinirea cu informații.

Șeful echipei de legătură la US CENTCOM reprezintă la nivel strategic interesele naționale. El va coordona angajamentele la nivelul liderilor-cheie și va oferi răspunsuri la solicitările de informații promite din partea US CENTCOM.

În acest context, acordul încheiat între Pentagon și MApN stabilește concret modul în care va fi realizat schimbul de ofițeri de legătură și procedura de desemnare, activitățile pe care le vor executa aceștia și aranjamentele financiare. De asemenea vor fi clarificate o serie de aspecte privind securitatea, problemele tehnice și administrative, dar și cele privind comportamentul și măsurile disciplinare.