Evenimentul Zilei > Politica > Fost ofițer, GARDĂ DE CORP la trei președinți: „Scandalul SPP are o miză politică”
Fost ofițer, GARDĂ DE CORP la trei președinți: „Scandalul SPP are o miză politică”

Fost ofițer, GARDĂ DE CORP la trei președinți: „Scandalul SPP are o miză politică”

Fostul ofiţer SPP Ştefan Burlacu crede că scandalul în care este implicat Serviciul de Protecţie şi Pază este doar un joc politic. Fosta gardă de corp la trei preşedinţi ai României - Ion Iliescu, Emil Constantinescu şi Traian Băsescu - consideră că nu este întâmplător ca acest scandat a izbucnit chiar acum.

Scandalul în care este implicat SPP survine ca urmare a deciziei premierului Viorica Dăncilă și a miniștrilor din cabinetul său de a  renunța la Serviciile de Pază și Protecție. Asta după ce Liviu Dragnea l-a acuzat pe Lucian Pahonțu, actualul șef SPP, că a intervenit în guvernul Tudose mai mult decât era cazul.

„Serviciul de Protecţie şi Pază are atribuţii foarte clare în ceea ce priveşte în domeniul de siguranţă naţională, a protecţiei demnitarilor străini şi români pe teritoriul national. Am lucrat 20 de ani în acest serviciu. SPP asigură paza demnitarilor străini şi români, începând de la funcţia de ministru secretar de stat până la preşedintele României. La cerere, dacă un ministru secretar de stat se simte ameninţat sau îşi simte familia ameninţată şi are probe clare oferim protectie, doar cu avizul CSAT-ului. Să preia altcineva astăzi, prerogativele SPP-ului de protectie a premierului este mai complicat”, susține Ștefan Burlacu.

Nu este pregătit nimeni să preia protecția demnitarilor

Acesta a adăugată că „nu este nimeni astăzi, pregătit să ia protecţia demnitarilor”. „Sunt mulţi factori. Este un război între capi, dar SPP-ul ca instituţie nu are nicio legătură. Să schimbe directorul SPP-ului şi poate aşa se termină scandalul. Dar şeful SPP-ului nu-l poate schimba decât preşedintele României. E un joc politic, din punctual meu de vedere. SPP-ul este o instituţie foarte bine organizază şi eficientă. Prin SPP, România are misiuni la ONU care asigură protecţia demnitarilor ONU pe toate teatrele de operaţii. SPP a dat şi dă oameni foarte bine pregătiţi. Avem Centru de Excelenţă la Bucureşti, unde cei de la ONU se pregătesc în acest centru”, a adăugat fostul deputat.

Ar trebui să se sesizeze Parchetul Militar

Fostul ofițer a mai precizat: „SPP-ul trebuie să asigure doar protecţia demnitarilor, dar dacă unul din ofiţerii SPP se ocupă şi cu alte lucruri să răspundă în faţa legii. Dar să fie şi probe. Este o bătălie politică. Aici trebuie să se sesizeze Parchetul Militar, din punctul meu de vedere. Niciodată nu mi-am depăşit atribuţiile. Eu am asigurat protecţia la trei preşedinţi ai României şi atât. În cei 20 de ani cât am lucrat în acest serviciu nu am auzit niciodată de faptul că un ofiţer SPP face jocuri politice. Este primul scandal de acest gen şi mi se pare că nu a fost declanşat întâmplător, chiar acum”.

Ștefan Burlacu este de loc din satul Valea Seacă, comuna Bălţăteşti şi a căpătat notorietate la începuturile politicii prin faptul că, în calitate de fost ofițer SPP le-a fost gardă de corp celor trei președinți ai României: Ion Iliescu, Emil Constantinescu și Traian Băsescu. A intrat în politică ca membru PP-DD, ajungând în Parlament pe listele defunctei formațiuni politice. Înrolat o perioadă la PMP Ștefan Burlacu s-a remarcat prin două inițiative parlamentare.