Evenimentul Zilei > International > Oficialul care a investigat e-mailurile lui Hillary Clinton susține că documentele ascunse de Donald Trump sunt uluitoare
Oficialul care a investigat e-mailurile lui Hillary Clinton susține că documentele ascunse de Donald Trump sunt uluitoare

Oficialul care a investigat e-mailurile lui Hillary Clinton susține că documentele ascunse de Donald Trump sunt uluitoare

Un fost oficial al Departamentului de Justiție care a supravegheat investigația e-mailurilor fostului secretar de stat Hillary Clinton a spus că sensibilitatea documentelor pe care FBI le-a preluat de la Mar-a-Lago este „uluitoare”.

Luni, FBI a percheziționat casa fostului președinte Donald Trump în Palm Beach, Florida, şi a confiscat 11 seturi de documente clasificate de la fostul președinte. Trump este investigat de DOJ pentru a stabili dacă a încălcat sau nu trei legi federale, inclusiv Legea Spionajului.

Documentele deținute de Trump

Potrivit unui mandat de percheziție eliberat de Departamentul de Justiție, unul dintre aceste seturi de informații a fost desemnat drept a avea cel mai înalt nivel de sensibilitate pe care îl poate primi un document clasificat. „Faptul că avea material SCI este deosebit de uimitor”, a declarat David Laufman, fostul șef al diviziei de contrainformații a Departamentului de Justiție.

Difuzarea de informații top secret poate provoca „daune excepțional de grave” securității naționale, conform Ordinului executiv 13526. Una dintre numeroasele apărări ale lui Trump în urma percheziției a fost că documentele găsite în casa lui au fost desecretizate.

Laufman a declarat pentru CNN că Trump a avut o „desconsiderare flagrantă pentru protecția informațiilor clasificate față de Comitetul de informații pe tot parcursul președinției sale” și nu a fost surprins că fostul președinte deține documentele guvernamentale.

O posibilă urmărire penală

„Fiind vorba de acestea, este totuși șocant pentru mine că am supravegheat urmărirea penală a mai multor inculpați în temeiul dispozițiilor Legii privind spionajul, ajungând să văd același statut creat ca fundație pentru un mandat de percheziție executat în casa unui fost președinte al Statelor Unite.” spuse Laufman.

Laufman a mai spus că descoperirea documentelor în timpul perchezițiilor FBI „validează complet ancheta guvernului” asupra fostului președinte. „Rămâne de văzut dacă această anchetă se va transforma într-o urmărire penală”, a spus Laufman, potrivit Business Insider.