Evenimentul Zilei > International > Scandalul Trump-FBI ia amploare. Acuzații pe Legea Sionajului. E mai grav decât la cele două încercări eșuate de impeachment
Scandalul Trump-FBI ia amploare. Acuzații pe Legea Sionajului. E mai grav decât la cele două încercări eșuate de impeachment

Scandalul Trump-FBI ia amploare. Acuzații pe Legea Sionajului. E mai grav decât la cele două încercări eșuate de impeachment

După ce încercările de impeachment ale democraților au eșuat, fostul președinte Donald Trump este acum atacat pe mai multe planuri. FBI încearcă să-l acuze de încălcarea prevederilor codului penal federal și a Legii Spionajului, infracțiuni pedepsite cu 20 de ani de închisoare, iar în același timp fiscul încearcă să-l acuze de evaziune fiscală.

FBI îl acuză pe Donald Trump, fostul președinte al Statelor Unite, de încălcarea mai multor prevederi din Codul de Legi al SUA (USC) și codul penal al guvernului federal.

Totodată,fostul șef de stat este investigat și pentru o presupusă încălcare a Legii Spionajului, ce se pedepsește cu amendă sau ani grei de închisoare pentru manipularea greșită a informațiilor clasificate despre apărarea țării.

Într-o secțiune a mandatului despre ce bunuri urmau să fie confiscate de la rezidența din Mar-a-Lago, sunt invocate presupuse încălcări ale titlului 18 din USC – nr. 793, 2071 și 1519.

FBI a ridicat peste 20 de cutii cu documente guvernamentale de la reședința Mar-a-Lago (Florida) a lui Donald Trump

Astfel, USC 793 face referire la Legea Spionajului și incriminează o persoană care se află în posesia unor documente clasificate, dar care, prin „neglijență gravă”, sunt scoase din locul lor de custodie și predate altei persoane, distruse, furate sau pierdute.

Totodată, și persoana care are cunoștință despre faptul că documentele privind securitatea națională au fost scoase ilegal din locul lor de custodie este incriminată. Pentru încălcarea acestor prevederi, este prevăzută o amendă sau o pedeapsă cu închisoare de până la 19 ani – „sau ambele”.

USC 2071 incriminează ascunderea, furtul, falsificarea sau distrugerea documentelor guvernamentale, iar persoana se poate alege cu o amendă, o pedeapsă de trei ani de închisoare sau ambele.

USC 1519 se referă la distrugerea sau  falsificarea înregistrărilor  având drept scop obstrucționarea investigațiilor federale. Fapta poate fi pedepsită cu maximum 20 de ani de închisoare.

Reamintim că agenții FBI au ridicat 20 de cutii cu documente guvernamentale, fotografii și un bilet scris de mână de la vila lui Trump din Florida.

Potrivit Newsweek, FBI ar fi avut informații, de la o persoană apropiată lui Trump, unde și ce trebuie să caute. Mick Mulvaney, fostul șef de cabinet al lui Donald Trump, nu exclude ca ginerele lui Trump sau unul dintre copiii săi să fi oferit informațiile FBI-ului, scrie Libertatea.ro.