Evenimentul Zilei > Politica > Oficial. UDMR cere autonomia Ținutului Secuiesc în Parlament
Oficial. UDMR cere autonomia Ținutului Secuiesc în Parlament

Oficial. UDMR cere autonomia Ținutului Secuiesc în Parlament

La 30 de ani de la Revoluție, UDMR cere ca Ținutul Secuiesc să devină regiune autonomă, o inițiativă la care Corneliu Vadim Tudor s-ar răsuci în mormânt. 

Doi deputați din partea UDMR, Zsolt-Istvan Biro și Jozsef-Gyorgy Kulcsar-Terza au depus la Camera Deputaților, un proiect prin care Ținutul Secuiesc devine regiune autonomă cu personalitate juridică a României.

Potrivit proiectului inițiat de UDMR, limba maghiară și română vor fi folosite în instituțiile publice de cetățenii domiciliați în regiune, iar statutul de regiune autonomă poate fi desființat exclusiv printr-un referendum organizat în Ținutul Secuiesc.

„În Tinutul Secuiesc, limba maghiară are același statut ca și limba oficială a statului. Toti cetățenii domiciliați sau rezidenți în Ținutul Secuiesc au dreptul să folosească ambele limbi în condiții egale, în viața privată și cea publică, inclusiv în cadrul instituțiilor publice, precum și în fața autorităților publice, atât oral, cât și în scris”, conform proiectului de lege.

Învățământ în limba maghiară și președinte

În schimb, în școli, copiilor ar urma să li se predea într-o limbă stabilită de părinți, adică, cel mai probabil, în limba maghiară.

În proiect este stipulat faptul că autonomia regională va fi exercitată de Consiliul de Autoadministrare, aleasă prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat, respectiv de Comisia de Autoadministrare desemnată de acesta. De asemenea, va exista și un președinte al Ținutului Secuiesc, cu mandat de 4 ani, precum și un Consiliu Comunal, Consiliul Orășenesc, Consiliul Municipal și primar.