Declarația a fost făcută de oficialul maghiar cu ocazia comemorării a peste două secole şi jumătate de la Masacrul de la Siculeni.

Orbán a precizat, după participarea la monumentul dedicat memoriei victimelor vărsării de sânge de la Siculeni, renovat de curând cu sprijinul guvernului maghiar, că maghiarii sunt dispuși să-și sacrifice viața pentru lucruri importante, dar se așteaptă, la fel cum s-au așteptat și secuii, ca niciun imperiu să nu-i trateze drept cetățeni de rangul al doilea, ca pe o periferie.

„Iar dacă un imperiu – fie că este vorba de Viena de acum 255 de ani, Bucureştiul acum pentru secui sau Bruxelles-ul în unele cazuri în relaţia cu noi toţi – nu respectă aceste lucruri, împotrivirea este legitimă, conform vechilor principii juridice”, a declarat secretarul de stat ungar, potrivit Flux24.ro.

„Guvernul Ungariei se străduieşte din răsputeri să sprijine dezvoltarea economică a Secuimii şi lupta împotriva emigraţiei şi părăsirii locurilor natale, precum şi să sprijine eforturile depuse pentru apărarea drepturilor minorităţilor, pentru obţinerea autonomiei”, a subliniat oficialul ungar.